resultatet av mitt ålderstest!

Sats kan man bland annat se hur bra kondition, styrka och rörlighet man har. För ett tag sedan kom erbjudandet att göra ett ålderstest helt for free. Jag funderade en sväng och skrev upp mig på en tid. Tänkte att det alltid är bra att veta hur man ligger till på den fördömda ålderstrappan. Själva testet gick ut på att jag skulle springa allt vad jag kunde under  två kilometer.

Så här gick det:

Sträcka:
2 km
Tid:
7.58 min
Fart: (km/h)
15.1
Omsättning (syre) liter/min:
3.3
Föbrukning liter(syre):
26
Utvärdering konditionsfaktor:
152 ( 100 är medel för 26-åriga kvinnor)
Fysålder: 21 (den lägsta ålder som går att få  på testet)
 Resultat:
Mycket vältränad

På kortdistansen bör jag ligga på 4.37 minutern, långdistans 5.30. Intervaller ska jag klara av på 3.57. Jag fick även veta den förväntade tiden om jag skulle springa:
Maraton (4.2 mil) : 03:56:07
eller
Lidingöloppet (3 mil): 02:46:09

Nu kan jag ju säga att jag egentligen är 21 år. Hahaaa,,, Nu gäller det att hålla mig kvar där också! Har du också gjort ett ålders/konditions- test?

snart har jag vant mig

Förlåt, jag har ännu inte riktigt vant mig vid att se mitt namn i tidningen. Så här ser det ut, och eftersom jag vet att ni är sjukt intresserade av att se just mitt namn i tryck (....) bjussar jag frikostigt på några bylines. Min bildbyline ska dock bytas ut. Fick ett mail från redaktionssekreteraren att jag omgående skulle boka tid hos fotografen. Well, jag örstår varför. Någon som kan ge frisyrtips som är värdig en sådan petite bild?

Slänger även in n bild på sakerna ur presentpåsen som jag fick på mässan. Ett ljus, linneservett (som kan fungera som liten duk om man har tillräckligt mycket fantasi), knäckebröd och en tiny burk med hjortronmarmelad. Inte jättemycket, men mycket trevligt. Att jag sprang runt med en presslapp runt halsen fick  utställarna att bli extremt tillmötesgående. De trugade på godis, kakor och kolsyrad dricka. Även om jag inte var superintresserad av allt, tackade jag och tog emot. Ser fram emot fler mässor!

Nu ska jag ta hänga upp tvätt, fixa ordning rummet och ge mig ut på stan. Nummerlapp ska hämtas på Östermalm. Kroppen ska få sig en lätt genomkörare på gymmet. Därefter väntar laddning hemmavid. Inget klubbande i natt med andra ord. Äh, det blir party så det räcker imorgon!


grymmans lika

Oj, har det redan gått en vecka sedan 30- årsfesten i St Anna. Jag lovade att lägga upp bildbevis på att min kompis Jonas verkligen är superlik Arn. (Nu kommer vi till delen där ni ska nicka och utbrista i ett stort jaaaa)
Ok, vad tycker ni?

mamma mia, vad bra!

Jag såg helt fantastiska "Mamma Mia" tillsammans med underbara Malin igår. För några år sedan var på musikalen och blev helt betagen av den. Filmen gav mig samma känsla ! Rackans vad svårt det var att inte sjunga med! Jag fick nöja mig med att skruva, åla och smågunga i takt. Många skratt och ett gigantiskt leende hela tiden. Det här blir en film att se om och om igen när den kallare årstiden kommera.

Ett par timmar tidigare hade Malin hämtat mig vid tåget. I maklig takt tog vi oss genom stan och landade vid ett café. Efter mycket prat, god sallad och ännu mer prat plockade hon upp en påse. Där fanns boken TIdningsankor och en mugg.
"Får se om du vågar ha den på jobbet!" skrattade hon. Ahh, såklart jag ska ha den där! Även om jag inte varit i Malmö, har jag hört att det är Da City och händelrnas centrum. Typ.

I boken ges lysande exempel på rubriker som inte riktigt blev som de skulle:
"Bonde spred sin säd"- Norrköpings tidningar.
"Drogad stafett-läkare löpte amok"- Aftonbladet.
"Ekonomer vet bäst men har ändå fel"- DN "
Han vill heller inte säga på vilket sätt kvinnan har mördats eller hur hon mår"- TT
"Nu har atomfysikerna upptäckt månen" -Illustrerad Vetenskap

Ahhahaaa... Bläddade i den på pendeln hem och folk måste trott att jag var spritt språngande galen. Lika svårt som att inte sjunga med i filmen, lika besvärligt var det att inte skratta högt!

länkar till mina reportages

Jag står för mina ord. Här är artiklarna som jag lovade att länka till. Den här är om Kirk Franklin. Den där artisten som ingen den här sidan om Atlanten har en aning om vem det är. (Upplys dig själv och läs! Haha....)
I går var jag på presskonferens om ungdomars situation i landet. Unga mår sämre än någonsin. Som journalist tycker jag det är oerhört viktigt att belysa ämnet. Har du tips på mer som jag kan skriva om?  

systers träning

supersnabbt inlägg: Jag kom iväg precis som jag skulle till inredningsmässan igår. Det var oändligt mycket större än jag trodde! Det lutar förmodligen att jag åker dit en sväng imorgon med för att fota lite mer åt tidningen.
På vägen träffade jag allra käraste syster. Jag tror det var tre veckor sist vi träffades. Fasanfullt... Det borde inte vara tillåtet att råkas så sällan. Hon har uttryckt ett önskemål om att vara med på ett av
Tess spinningpass. Sagt och gjort; jag drog med henne. Insåg när vi satt oss på cyklarna att hon kanske ville veta vad för pass vi skulle vara med på. "ajaaaa... spännande.... hmmmmm" blev hennes reaktion när jag berättade att det var 55 minuter och Tour de France. Haaa, stackarn kämpade för allt hon ägde och hade. Jag väste till henne med jämna mellanrum att öka belastningen och slappna av i axlarna. Jag är så stolt, hon klarade sig alldeles utmärkt! (vi omnämndes dessutom som "söta tvillingarna" i Tessans blogg!)  Överlycklig över att syster gjorde mig sällskap drog jag henne vidare ut i gymmet. För min del var det dags att fokusera på ryggen och syster fick glatt göra allt jag gjorde. Det var så roligt att få peppa henne, berömma och mana att göra ytterligare en repetition. Hon kämpade väl och lär få fin träningsvärk! (som vi sa; en dag utan träningsvärk är en dag till spillo)

Nu är det snart dags att ta helg. Jag kommer köra lätt styrka och löpning imorgon. Känns som en bra laddning för milen på söndag. Du kommer väl och hejjar på värsta laget Spark i baken?

mycket gjort idag!

Nu sitter jag på ett café på söder och jobbar. Det låter himla flashigt, jag vet! Lite Sex and the city med en latte bredvid, snygga människor och en massa inspiration. Sanningen är att folk pratar högt och mycket. De springer fram och tillbaka och tror att hela caféet tillhör just dem. Störiga är namnet! Varför sitter jag då kvar? En anledning är att detta är ett av få ställen som har kontakt och (gratis) trådlöst internet. Dessutom är personalen sjukt trevliga och jag koncentrerar mig bättre här än hemma. På det stora hela är det ändå kalasbra! Att jag dessutom skrivit klart två artiklar, påbörjat den tredje och snart ska leka fotograf gör det hela inte sämre.

Dagen inleddes på Zenit tillsammans med Jane. Hon är för härlig, påpekar alltid när jag småfuskar och ser till att jag gör det mesta rätt. Ni kanske trodde att jag hela tiden kör superstrikt. Nja... smått omedvetet kör jag med tjuvtrick och underlättar för mig själv. Jag hade inte så hemskt mycket fantasi vad jag skulle hitta på idag. På Janes inrådan började vi med rodd, jag lite kortare tid eftersom jag helt enkelt kom senare. Hoppade sen upp på trappmaskinen. Jag har aldrig gjort det innan. Konstigt, japps. Men har tyckt att det ser så nördigt ut med att stå och bara... tja... trampa! (inga jämförelser med löpband eller spinningcyklar nu!) Men det var supereffektivt! Jag gissar att det kommer kännas rejält i benen imorgon. (sweeet)
Nä, nu är det lunch med favoritsystern som gäller.

hem ljuva hem

Hemma igen och nedsjunken i soffan med en kopp te bredvid mig. Det känns som om jag inte gör annat än att vara på jobbet eller på gymmet. Inte för att jag klagar, men blir väldigt långa dagar. Skönt att jag snart ska lägga mig. Det är något jag kan se fram emot flera timmar. Just det där ögonblicket då man kryper ner under täcket och precis ska somna.
I morgon väntar en späckad dag i stan. Mellan jobben och intervjuerna ska jag klämma in en lunch med världens bästa syster. Om hon vill får hon fungera som min musa och hänga med på nåt uppdrag. Haha... kan kanske skicka in henne istället. Jag menar, folk vet inte hur jag ser ut och hon skulle nog kunna göra ett gott arbete.

Träningen i kväll gick bra. Bra men inte utmärkt, blev inte alls lika utpumpad som jag hade sett fram emot. Gör jag fel eller helt enkelt mer tränad än de övriga deltagarna? (Får fråga PTn som håller i klassen nästa gång.)
Packa jobbväska- träningsväska- matväska. Sen är jag klar för sängen.
good night sweethearts.

helt ok, faktiskt

Det bästa med mitt jobb är att det är så skiftande! Just nu skriver jag en artikel om hur man kirrar det perfekta livet.  I morgon ska jag på presskonferens om ungdomars situation i samhället. Därefter spänstar jag iväg till en inredningsmässa och slutar arbetsdagen med en skivrelease. Nice, ey!

Oh...
På radion för en stund sedan berättades det om den gamla damen på Arlanda. Hon missuppfattat personalen och i stället för att lägga väskan på bagagebandet till röntgen, hoppade hon upp själv . "Oj, det här är misstänkt likt en människa... massa ben, pulserande hjärta och några skruvar i nåt som mest liknar en höftled."

Hörde även om djurskötaren på ett zoo någonstans i världen. Han/hon hade missbedömt en boaorms styrka. Morgonpigg låste skötaren upp grinden. Ormen anföll och bet skötaren illa, den stöp i marken och ormen ringlade sig runt, runt, runt och gav en riktig bamsekram. Benen krossades och det var den skötaren... När kollegorna dök upp ett par timmar senare höll boan på att förse sig med årets skrovmäl; huvudet och axlarna på den före detta djurälskaren befann sig på väg ner i ormens mage.
(Uhuu... Nu vet jag precis varför jag aldrig ville jobba på djurpark som barn.) 

äta på lunchen

Det börjar närma sig lunchdags. Egentligen skulle jag vilja ta ett snabbpass nere i jobbgymet, men skrivbordet kräver min uppmärksamhet. Skivreleaser, recensioner, intervjuer... Allt sådant som jag i normala fall älskar att  ta itu med. Men just nu är jag mest irriterad över att det inte blir någon dust med vare sig med crosstrainern eller bänkpressen. Så puckat eftersom jag vet att kvällens träning formligen kommer ta musten ur mig. Om allt går som jag tror, blir jag så slut att krypa blir enda alternativet komma hem. Äh, bort med alla dumma tankar! Får tänka att det dessutom är nice att äta tillsammans med de andra istället för att harva själv. 

Nepp, nu lockar tonfisk med lowcarb pasta, wokgrönsaker och salladsblandning. Släng på ett par koppar kaffe så blir det perfekt (var det någon som skrek kaffetant?)(kanske dags att köra ett par veckor detox för att bli av med allt slagg sedan sommaren?)


kruxet med kvällsträning

Gårdagens bästa var lugnt spinningen på morgonen! Eftersom jag jobbade apsent kvällen innan (intervjun med Kirk, remember?) fick jag kompa ett par timmar på morgonen. Grundtanken var att sova lite extra. Men när jag vaknade i vanlig tid såg jag inget annat råd att gå upp. Hittade spinningdojjorna och övriga plagg som passar på ett gym. Tror att Tessan blev en aning förvånad när jag smög in i cykelsalen. Och när jag såg bästa Jane på en av cyklarna blev lyckan total: Glädjetjut och stor kram! Det om något gav tryck i tramptagen. Bra pass från Tessans sida och peppande från Janes.

Glada i hågen efteråt tog vi sällskap en bit på vägen till våra respektive jobb. I Uppsala strålade solen men min cykelsadel var i vanlig ordning genomblöt. Börjar nästan tro att någon vattnar med vattenkanna innan jag kommer...

Min pilatesboll får fortfarande mycket uppmärksamhet och flera har provsuttit den. Några hmmm och ahhaaaa och inte så illa spred sig över redaktionen. Kanske någon går ner på stan och köper en likadan?


Det är inte lika plågsamt att träna kväll nu som för en månad sedan. Jag är en morgonmänniska och presterar bäst under de tidiga timmarna. Länge har jag ansett att gym efter klockan sex nästan borde anses som ett straff. Men jag är inte bara envis utan även principfast. Har jag bestämt mig för att träna si och så många dagar i veckan- då ska jag banne mig göra det! Trött eller inte; det blir det passet jag har bestämt mig för innan. Och nu börjar det äntligen lossna. Jag är fortfarande trött och seg men allt flyter på mycket lättare. Tror även det har att göra med att jag valt ett gym som inte är nedlusat med folk. Det är inte det närmaste men jag känner till lokalen, maskinerna och vet exakt vad smithstången väger. Jag nickar hemtamt till de som gymmar och personalen känner igen mig.

Jag gick således dit även i går kväll. Tog sju kilometer i tävlingstempo och blev riktigt trött. Just nu funderar jag hur det kommer att gå på söndag. Då är det tänkt att jag ska kunna hålla ut ytterliga tre kilometer. Fast å andra sidan brukar tävlingsadrenalin, publik och hela miljön runtomkring göra sitt. Jag siktar på en tid runt 45 minuter. Ja, det vill säga om benen fortsätter vara lika snälla och tillmötesgående som de hittills varit.
Gjorde några set ben och axlar efteråt , till min glädje börjar det röra sig på axelfronten. Kunde öka på ett kilo på axelflies (för utsida axel) och likadant i kabelmaskinen. (drag bakåt för baksida axel) Nu minsann, kanske slitet och tuggandet på läppen har varit till nytta! Eftersom träningsvärk i benen har en tendens att vara väldigt efterhängset, nöjde jag mig med tre övningar. Jag anar även att det blir utfall och liknande på PT- cirkeln ikväll. Jag efterlyser fortfarande någon skön person att sällskapa med. Zenit klockan 19.00, be there!


springa i cirklar

Eftersom min intervju blev framflyttad två och en halv timma igår kväll, fick jag plötsligt tid att åka till gymmet. Jag skyndade mig hem, drack ett stort glas Pepsi Max. Drog fram gymkläder och spänstade iväg till bussen. Några minuter senare var jag framme i Vällingby. Eftersom sats ligger typ tre steg från busshållsplatsen var det nada problem att hitta dit. Och det är något som jag uppskattar stort!


Bokade in mig på PT- cirkel, ett pass som jag gick mycket på för något år sedan. Jag gillar stationsträning och mixen mellan spurter, styrka och kondition. De har just börjat med det i Vällingby och jag ville naturligtvis kolla läget. En uppspelt PT uppenbarade sig och delade ut uppgifter i form av att placera ut mattor, vikter och stepbrädor. Han gick igenom de olika stationerna och vi satte igång. Bland annat idioten (springa fram och tillbaka mellan väggarna) armhävningar med upphopp, plankan, utfall med skivstång and so on.
PT´n kom förbi mig några gånger och utbrast gång efter annan" *piiiip* vad stark du är!" Jag är starkare än många tjejer i min ålder, men tycker inte det är så värst märkvärdigt. Jag jobbar för att lyfta tyngre och tyngre, bli starkare och uthålligare. (som man ska göra för att utvecklas bra) Men när jag såg de andra tre tjejerna som var med, var jag den som var mest tränad. En skippade upphopp på stepbrädan för att orken inte räckte till. Den andra gjorde utfall utan vikter och tjej nummer tre hade aldrig gjort en
armhävning innan. Då är det inte konstigt att PT´n blev impad av mina utfall med 25 kg på axlarna. När det var dags för mig att rusa idioten skrattade han att gänget fick skynda sig att göra så mycket som möjligt. "Den här tjejen är ruskigt snabb". (springandet fungerade som tidtagarur. Efter sex vändor- ca 40 sekunder- bytte man station) Vi hann med fyra varv på cirkelns åtta stationer.
Det var väldigt roligt och PT´n lovade ett mer intensivare upplägg nästa gång.( Jag ska kolla hur cirklarna ser ut på Zenit på onsdag kväll. Kom och gör mig sällskap!)


kirk franklins bästa formtips

Oh my God... Jag har just haft en telefonare till USA. Kirk Franklin var väldigt slipad, väldigt trevlig men mindre pratsam. När jag ringe var han i full färd att avsluta en tidigare intervju. Jag väntade åtta minuter och lyssnade till min dator och egna tankar. TIllslut svarade han och var så proffsig som man kan begära från en megastjärna. (Ja, så står det beskrivet på gospelchannels hemsida!) När han inte hörde vad jag sa skyllde han på att min telefon brusade. Haha, gulligt av honom att inte påpeka min förmodade hemska nervösa accent. Han sa på slutet att det skulle vara trevligt att få träffa mig under hans spelning den 10 september. Yeah, I´ll be there.

Klart att jag inte glömde bort er; jag passade på att fråga om hans bästa komma-i-form-tips. Jo serru, det är att se över kosten. Man kan träna, träna,träna utan att se nåt resultat. Men när man väl kollar vad man egentligen stoppar i sig, skär ner på kolhydrater och onödigt fett- då kommer formen utav bara farten.

Nä, nu ska jag sova och förbereda mig allt jag kan inför morgondagen. Mycket glad och tacksam över en strålande intervju. God natt, bloggers. Vi läses imorgon!

balansen mellan skrivbordet och allt annat

Jag har gått många nyfikna blickar idag. Inte för att jag ser så hemskt mycket annorlunda än i fredags. Nepp, anledningen till uppståndelsen är min pilatseboll. På Tereses inrådan har jag en sådan istället för vanlig skrivbordsstol. Det är lite spejsigt att sitta på ett stort blått blåbär. Rullar lite på stället. Småstudsar när infallen kommer och tycker på det stora hela att det är alldeles utmärkt. Gör det att hållningen förbättras och att man smygtränar är jag mer än nöjd.


Ikväll har jag intervjun med Kirk Franklin. Undrar lite smått om ingen har hört talas om honom! Vart jag än kommer ser folk frågande ut. Jag förklarar att han minsann har vunnit 18 grammisar, varit med i Oprah Winfrey-show och David Letteraman. Han är gigantisk over there med massor av hits. Men här är det knappt en kotte som har den blekaste (inte ens om de funderar riktigt ordentligt) Därför är jag väldigt glad över att få upplysa er! Och bara för att ni är ni, kommer jag avslöja precis allt imorgon! (eller varför inte direkt efter intervjun)

Kaffekaffekaffekaffe- nu på en gång. Gör ni mig sällskap med en kopp?


Btw, bilder från festen kommer så småingom. Vad sägs om en omröstning i hur lik Jonas egentligen är Arn?

Lots of love


partaj

Solen värmde som den bara kan göra en lördag i augusti. Strålarna lekte skuggteater på väggarna, rände mellan soffan, skrivbordet och bunten med gamla ELLE- tidningar på golvet. Utanför uttryckte fåglarna sitt stora nöje med (förmodligen) sommarens sista härliga helg. Jag vaknade mitt i en dröm om brinnande bussar och exploderande bensinfat. Jag satt fast och minns att det var tur att jag skulle dö där. Med sådana brännskador har man ändå ingen chans att överleva.

Ihopkurad i säkerheten, låg kvar några ögonblick bland mina skrynkliga lakan. Öppnade och stängde ena handen, nästan förvånad att den inte var sotsvart. Sökte med blicken ut i rummet över klädförslagen på skrivbordsstolen. Insåg att jag ännu inte hade bestämt mig vad jag skulle välja till kvällens trettio-års fest. Steg upp och vägde det ena plagget efter det andra i handen. Kunde omöjligt avgöra vilken överdel det skulle bli. Äh, la ner några i väskan för att välja senare. (skjuta upp saker till senare... alltid ett bra alternativ!)


Lastad med sovsäck och bag fylld med allsköns viktigheter gav jag mig iväg till Kungsholmen. Det är så bra med vänner som har bil! Speciellt när man ska hela långa vägen till St Anna skärgård (typ söderköping) (japp, samma söderköping som har glassrestaurangen Smultronstället) Vi vände om en gång när A-K glömde presenten i hallen...Resten av färden gick relativt smärtfritt. Jag satt i baksätet och när jag kollade på Jonas märkte jag en sak; rackans vad lik Arn han är! A-K utbrast detsamma och vi myste åt att få åka i samma bil som självaste Arn. (ledsen brudar, Jonas är lyckligt gift med en fantastisk tjej)Vi stannade på Donken i Norrköping för att förbereda magarna inför kvällens frosseri. Måste ju tänja ut magsäcken. (Ska man tänja magen bör man göra det någon dag innan. (alltså, detta är ironi...) Klockan var typ två och maten skulle komma på bordet runt åtta.) Jag och A-K fnissade att vi borde kalla Jonas för Jocke (Killen som spelar Arn heter Joakim) och se om några fler såg likheten med rollfiguren.
Det stod tre före i kön. "Hinner jag byta om" frågade jag. "Skynda dig" blev svaret. Jag sprintade iväg och drog på kjol, linne och klackar. Bättrade på mejken och trippade tillbaka till kön. Den hade rört sig två centimeter under de tio minuter jag var borta. Efter A-K´s ombyte hade vi kommit tre centimeter längre. Inte för att jag på något sätt vill framhålla personalen på snabbmatsställen i Stockholm. Men här (eller där, vart man nu befinner sig) går det rejält mycket fortare. Det tog tjejen i kassan lite mer än 35 minuter att betjäna fyra kunder. Det hade gått snabbare för oss äta på en vanlig restaurang.


Efter en felkörning, ett par telefonsamtal och något varv kring ängar och åkrar kom vi så fram. Orsaken till vårt firande mötte oss, strålande glad i en underbar kreation. Klänningen var turkos och så självklar på Bea att man bara kunde nicka saligt. Det började trevande med hej och god dag och presentationer med alla nya nunor. Efter en liten stund lossnade det. Främlingar är vänner du ännu inte känner. (djupt, inte sant?) Riktigt spännande blev det när sällskapsspelen åkte fram! (ja, det är fortfarande populärt i frikyrkokretsar) Bland bakverk, bullar och biscottis rullades tärningar, bläddrades kort och pusslades med dominobrickor. Fler och fler trillade in och en ledig plats att sitta på blev hårdvaluta. Ju senare kvällen blev, desto trevligare blev det. Skratten måste ha ekat långt ut på bygden.

Sent omsider stöp jag i säng. Somnade innan jag krupit in i sovsäcken och dåsade tungt tills nästa morgon. Det kanske inte ska bli så illa att bränna av en fest när jag själv blir trettio (ena benet i graven) om några år.


dags att sätta fart

Vänner, idag blir det en road tripp till St Anna skärgård. Trettioårsfest, härliga människor och sleep over. Jag har ännu inte bestämt vad jag ska ha på mig. Har inte packat ner mejken, hårprodukterna eller sovsäcken. Hmm, låter som om det är dags att sätta fart nu.
Se nu till att ha en härlig lördag! Å ett stort lycka till till er som springer Midnattsloppet i Göteborg ikväll!

grymmans vilket gym

Strax före halv tolv slängde jag upp väskan på ryggen. Mailade redaktionssekreteraren och tog mig fem trappor ner till fots. Rakt igenom markplan och in i E-uppgången. Nu skulle jag in i jobbgymmet, på vilket sätt de än må ske. Till min förvåning, samt besvikelse funkade brickan som jag öppnar de öviga portarna med. Hade räknat med lite mer fajt i stil med våldsamma bankningar och kofot och minst en sprucken nagel. Gymmet i sig var ganska litet men oerhört fräscht! Två crosstrainers, ett par cyklar, massor av pilatesbollar och mattor. Hantlar, stänger, latsdrag, smith... Det enda jag saknade var kabelmaskin. Äh, spelar roll. Det finns på andra gym och jag använder inte den överdrivet ofta ändå.
Började med tio minuters uppvärming på crosstrainern och övergick med glatt sinne till pilatsebollen och hantlar. Bröstpress, armhävningar och bänkpress. Crunches, planka, sidoplanka och tre övningar biceps. Jag jobbade på i högt tempo för att ha en hög och jämn puls och för att hinna i tid. Kom på efter tjugo minuter att vi vanliga dödliga (som inte har specialkort) bara är tillåtna där mellan 11.15- 12.45 tisdag till fredag. Hey superset och triset! Det brände i tränade muskler och jag är väldigt nöjd över träningspasset. Det blev lite kortare än jag velat; helst vill jag hålla igång åtminstone lite över en timma. (men 45- 50 minuter duger det med) Duschade i rekordfart och hann ut med hela två minuter till godo. Sweet!

Så, nu är det fredag igen. Ta det lugnt ikväll, my darlins´. Det finns även en lördag att vara vild på. Själv ska jag se Arn i goda vänners sällskap. Har inte sett ettan, men väl läst böckerna. (då bör man väl vara ganska väl förberedd?) Imorgon är det trettio-årsfest. Vad ska jag ha på mig? Det blir absolut klänning eller kjol men vet inte hur uppklädd jag bör vara. Tips mottages tacksamt! (speciellt om det ingår ett lån ur din garderob) (framför allt om du drar 34- 36) (eller skostorlek 37)


hawaii-skjorta- på en tisdag

Jag ägnade mig åt en favoritsysselsättning på tåget imorse; tjuvlyssning. Ja, jag vet att det är en simpel form av underhållning. Inte riktigt tillåtet heller för den delen. Men jag är inte mycket för att hålla mig innanför ramarna... Emellanåt, inte alltid, men ibland hör man något riktigt intressant. Två kostymsnubbar någonstans mellan 28- 31 diskuterade vad som egentligen är häftigt. Att sticka ut som stockholmare vart man än befinner sig är så töntigt att de inte visste vart de ska ta vägen. Speciellt i Båstad. Allra speciellt i Båstad när det inte är tennisvecka. Ena killen avslöjade (med låg röst, som om bara omnämnandet var pinsamt) att han hade gift sig i Skåne. Bröllopsnatten tillbringades på Skansen hotell mitt i centrum. När de trillade in i receptionen runt halv fem på morgonen stod en 08 och jiddrade med personalen. "Du skulle ha sett honom; hawaii- skjorta, astighta jeans och- håll i dig nu- skärmmössa" Killarna slängde upp ett rått ekande skratt. Den ene av dem daskade till sätet med ett tjoff.

"08´an snackade hur högt som helst, ville tömma fyra minibarer och ta upp på rummet. Men hallå... Har han inte råd att vara här veckan då Båstad verkligen räknas eller var han bara så ute att han verkligen var ute."


Nu vet jag inte om hawaii- skjorta någonsin har varit inne inom Sveriges gränser. Inte heller om skärmmössa anses hajpat i någon landsända. Vad jag nu vet är att det inte alls är coolt att befinna sig i Båstad, om ens Skåne de 51 veckor om året då bratsen inte häller champagne på gatorna eller festar sönder trumhinnorna på de tillfälligt uppsatta klubbarna. Det där med champagnen dissades också. "Sen när är det skoj att få något hällt över sig. Inte ens när flaskan kostar 800 spänn är det mysigt. Det lockar bara till sig getingar".


Jag tror inte ens att de tänkte på att de själva är ifrån Stockholm. Tanken att två 08´or rackar ner på en annan 08 utav den enkla andledningen att han hade hawaii- skjorta halv fem på morgonen i en hotellreception.
Och det märkligaste är att de aldrig kom fram till vad som verkligen är häftigt. Jag får leta upp dem på måndag och fråga.


cyklar för allt vad jag är värd

Det var tävling på gång, ialla fall i fantasin! Tessan pushade bra och bredvid mig satt en annan bloggerska. Inte illa med sällskap så där på kvällskvisten! Några intervaller, ett par backar och en flack. Bra, roligt, träningseffekt på en gång. Efter första etappen på Tour de France (jag vet, stavade fel i förra inlägget. Pinsamt eftersom jag pluggat franska i fler år än som borde vara tillåtet.) verkar det som om resten kommer gå undan utav bara farten. Jag gillar tanken att vi ska köra på samma sätt som De Som Cyklar På Riktigt ska göra. (Hur det blir under raksträckorna återstår att se) Att Regeringsgatan dessutom har dekorerat i franska färger är häftigt! Utanför omklädningsrummet stod en cykel med bland annat en baugette, småostar och vatten i cykelkorgen. Nu väntar jag bara på en fransk heting med randig tröja, svintajta jeans, basker och en liten tunn mustach. Han får gärna lystra till namnet Jaques eller Pierre samt citera Edith Piaff.
Från en sak till en undran:Jag förstår inte riktigt vad som har hänt. När jag började spinna för ett och ett halvt år sedan (ja, mer regelbundet och seriöst. Spinnat har jag sysslat sporadiskt med sedan jag var späd högstadieelev) blev jag visserligen rejält varm, men inte jättesvettig. Nu droppar det från pannan, hakan, armarna, you name it! Beror det på att jag är mer tränad nu eller att jag inte gav tillräckligt förr? Wierd...

Det tviste de lärde... Nu blir det lite uppbyggnadsmat i magen följt av Ghost whisper på fyran. Kan jag inte sova som planerat ringer jag Malin (som (förmodligen) nattvakar med två små söta pojkar) och bakar bröd. (kanske vi kan baka något samtidigt?)
BTW, jag åker ensam till jobbet imorgon. Är det någon som ska samma sträcka vore det nice att ta sällskap. Jag har svart jacka med träningsväska lite lojt på ena axeln. Vi ses på Upptåget 07.19 (bakre vagnen) Frukosten står jag för! 

frankrike runt på en cykel

Vad är Vätternrundan mot Tour du France? Nä, just det. Rien. Under en massa veckor framöver ska jag cykla samma sträcka som de som deltar i det riktiga loppet. Sats har speciella cykleklasser som bygger upp liknande terräng som uppe i de franska bergen. Visst låter det skoj? Att bästa instruktören kör på ledarcykeln måste ses som ett tecken! Jag blev riktigt ledsen när jag insåg att jag omöjligt kunde vara med på hennes tisdagsklasser. Men nu så... :D

Kvällens första utmaing blir av ett helt annat slag;  trotsa skyfallet utanför fönstret.

en dag i myspys

Dagens outfit; gråa mjukbrallor från Nike, grönt linne från Björn Borg
Dagens frisyr: Slarvig hästsvans
Dagens mejk: Absolut nada

Vadan detta? Har jag totalt förlorat greppet och sitter som värsta slackern på redaktionen? Inte då. Idag är det min jobba- hemma- dag. Den här dagen har jag möjlighet att göra intervjuer i stan och andra saker som involverar Stockholm. Det gör även att jag slipper åka hela långa vägen till Uppsala. (Inte för att jag på något sätt ogillar uppsala, det tar bara sån tid att ta sig dit) Just nu förbereder jag intervjun med Kirk Franklin och annat smått och gott. Det kan bli bra, det här! Men det bästa med att jobba hemma är att jag samtidigt kan slänga in en tvätt, göra musli och slippa matlåda. (ja, inte mitt under jobbet så klart. Det gör jag under fika/lunch/ em-fika- rasten) (inbilla er inget annat. Här är det diciplin som gäller.)(hardcore)

Annars är jag väldigt nöjd med kvällen igår. Trött som ett fån snubblade jag in på gymmet. Visserligen grymt taggad att träna, fast en fulltecknad dag på jobbet sätter sina spår. Efter lite småprat med tjejen i repan och peptalk med mig själv i omklädningsrummet, kändes allt mycket bättre. Kände mig som värsta turtjejen när ett ett löpband med tv-skärm var ledigt. (de brukar alltid bli upptagna först. Förstår varför!) Extreme Home Makeover visades på trean, det är grejer att springa till! Var tvungen att byta kanal precis när familjen fick tillbaka sitt hus. Jag börjar alltid snyfta när jag ser hur lyckliga de blir. De springer runt som tossiga bland alla nya saker och jublar och kramas och gråter. Mycket bjuder jag på, men inte hulkandet framför ett tv-program!

Efter fem kilometers uppvärming väntade det roligaste styrkepasset av alla; rygg, triceps och mage. (Jag börjar le bara jag tänker på det! Kanske för att jag känner mig stark, det är roliga muskelgrupper eller att jag rent av gillar övningarna.) Hur eller hur, det gick kanonbra! Körde tungt och strikt, precis som min bror har sagt åt mig. Varvat med pulshöjande spurter mellan seten gjorde att jag blev ordentligt flåsig. Med ens blev jag helt slut och det blev kämpigt att ta mig hem. I vanliga fall studsar jag uppför trapporna vid centralen. Men efter pass som det ovan är det en prestation att sätta ena foten före den andra. Nåja, då vet jag att träningen har gjort nytta.
Nu börjar träningsvärken visa sig, både från igår och ben/axelpasset i förrgår. Jag minns knappt hur det var på den tiden då man inte gick omkring med konstast träningsvärk! Nej, det är inte jobbigt att gå omring att ha ont. Detta är frivilligt och jag vet att det kommer att gå över.
Nope, nu börjar lunchen gå mot sitt slut. Jag höjer ett glas Pepsi Max i en skål till er! Ha en fortsatt underbar torsdag!

superintervju på gång

Det har varit mycket idag. Alldeles för mycket för att hinna skriva inlägg... jag skäms naturligtvis över att jag inte kunnat uppdatera om dagens händelser. Men här kommer veckans största nyhet: Jag ska intervjua Kirk Franklin! Det du... Jag blir alldeles nervös bara jag tänker på det! Menar, han är en världsartist och hur stor som helst.
Hepp, hepp.
Nu rackans ska det bli en superartikel! (Naturligtvis länkar jag till den när den publiceras)
Ha en underbar onsdag!

ytlig

Innan betraktade jag bläcksvarta tak på Söder. Nu förirrar sig blicken bland trädkronor och granar. Stadsljud eller moder natur, frågan är vilket som är bäst för inspirationen. Nåja, solen ger nog glädje åt hela tillvaron! Dessutom har jag fått mitt rosa headset och det är skäl nog att le stort! Ytligt, jovars… Men det gör att telefonsamtalen känns lite mer spännande.

På tal om ytlig: Fick ett mail för ett tag sedan. Skribentenhade fått intrycket av att jag var en jordnära och trevlig tjej. Men när man läste mellan raderna, stod faktumet klart att jag var en ytlig och stressad person. Patetisk var även ett ord som nämndes. Han ifrågasatte även mitt intresse för litteratur. Tyckte att det knappast passade ihop med någon som tillbringade stor del av fritiden på gymmet. Han hoppades att jag visste själv, annars var det rent av tragiskt.
Vad skulle ni ha svarat på ett sådant mail?


mäh...

Jag börjar bli van att dundra fram på Uppsalas gator. Nästan så jag börjar fundera på att skaffa hjälm! Om inte annat när första halkan anfaller. Det är en sak att cykla i utkanten av stan, som jag gör för att komma till redaktionen. En helt annan att ta mig fram i innerstan där bilar och andra cyklister dräller omkring.

Igår drog jag in till stan och gav jag Sats en ny chans. Tänkte att jag varit orättvis i mitt omdöme vid mitt föregående besök. Då var jag både trött och stressad och längtade hem. Nu la jag märke till att golvet vid maskinerna såg ganska nytt ut. Det var inte heller lika trångt med färre männsiskor där. Men jag vidhåller fortfarande att rummet för de fria vikterna kunde vara aningen bättre. Repigt golv och inga utmärkningar på hur mycket stängerna väger. (hjärngympa att räkna ut själv kanske?) Men nu funkade utrymmet helt ok eftersom jag bara slogs med tre andra om hantlar och bänkar. På väggarna fanns anslag om att mobiltelefoner inte var tillåtna inom gymmets väggar. Så klart, inget konstigt med det. Att råka tappa en tio- kiloshantel på en (framförallt någon annans) telefon är inget som hamnar längst upp på listan. Inte heller att tappa koncentrationen mitt under ett set.
Bredvid mig stod en kille och jobbade på större armar. Det ringde från hans ficka. Där började ett långt samtal och semester och jobb och ledighet och fester. Jag gjorde mitt bästa i att blänga surt. Tillslut la han på och återgick till sina biccar igen. Han tog en vilostund men tyckte uppenbarligen att det var trist att bara stirra rakt fram. Mobilen åkte fram igen och han gick runt i cirklar och pratade och pratade och pratade. ”Meh,” suckade en tjej. ”Meh vad då?” frågade killen och tyckte att det inte var någon större skillnad på mobilprat eller vanligt prat. ”Meh” tyckte jag och höll med tjejen. ”Äh” sa killen och klampade uppför trappan. Med ett segervisst leende fortsatte jag strugglandet efter fler muskler. Jag såg inte, men stämningen i rummet avslöjade att de andra tjejerna gjorde high five.
På det stora hela uppskattade jag gymmet mycket mer denna gången. Om jag kommer tillbaka? Absolut.

blodet droppar, blodet droppar tio meter från din dörr

Min kollega slog mig med en minut i lördags. Det gör mig både irriterad och sur över att jag inte pinnade på lite mer. Jag hade krafter kvar efter spurten och ångrar att jag höll igen. Gahhh… Plötsligt är mina 49 minuter en skittid. (Tur att han inte är här idag…)

Över till något helt annat:
Vid elva- tiden igår kväll ringde den fasta telefonen. Jag hade somnat och blickade yrvaket ut i mörkret. Lagom tills jag trillat ur sängen, kravlat mig till skrivbordet och hittat luren tystnade signalerna. "Var det nåt viktigt ringer de igen," filosoferade jag. Kröp in mellan lakanen igen och tyckte det var väldigt skönt att ha flera timmars sömn framför mig. Ett par timmar senare rycktes jag åter ur drömmarna. Satte mig rakt upp och kunde inte förstå vad som hade väckt mig. En ilande ringsignal från dörren var förklaring nog. Jag drog upp knäna mot hakan och fokuserade blicken vid sovrumsdörren. Aldrig i livet att jag tänkte gå ut i hallen och öppna! Tittade på mobilen; 01.03. Tystnaden ekade mellan väggarna. Ytterligare en signal och jag ryckte till. Pressade mig själv att åtminstone se vem det var. Öppnade sovrumsdörren och spejade ut bland jackorna. Smög med tassande, tvekande steg till fönstret på gaveln. Där har man, om det vill sig väl, utsikt över farstubron och möjlighet att se vem som står framför dörren. Tog spjärn med tårna, lutade mig osynligt mot fönsterbläcket och höll andan. Tomt. Jag rynkade pannan i ett försök att klura ut vem som ringer på mitt i natten för att sedan försvinna. Normala människor hade låst upp dörren och tagit ett steg ut. Inte jag. Har sett alldeles för många skräckfilmer för att göra det misstaget. Gned ena foten mot smalbenet. Balanserade på så sätt en liten stund tills jag kom på det bästa alternativet; gå och lägga mig igen. Hepp, behövdes inga stora övertalningskampanjer för att lyda kommandot.
Det blev inga fler telefonsamtal eller ringningar den natten. Det fanns inte heller någonting utanför dörren när jag klev ut. imorse. Ingen lapp, inga skrapmärken, ingen korg med bebisar/kattungar/hundvalpar/rosor från okända beundrare- no nothing.

Jag undrar fortfarande vem det var. (Om det var du som stod utanför min dörr i natt; please skicka ett mess eller ring på mobilen. Vet jag bara vem det är (och inte titulerar sig som galen yxmördare, bödel eller förrymd fånge från Kumla i sitt CV) släpper jag med glädje in dig. Erbjuder en plats på soffan, kopp the eller ett gott samtal.)

baksmälla

Nu bultar det oroväckande i knäet. Det stramar upp i låret och börjar bli svårt att ta mig fram utan att halta. Hmmm... är det sånt här som kallas för baksmälla? Får smeta på lite gel, stretcha och hoppas att det hela går över tills imorgon. Jag får nog skippa gymmet idag. Hade planerat in en styrketräning och få igång cirkulationen. Ljuvlig träningsvärk tills imorgon och andra positiva saker man får av träning. Även om jag kan göra en massa utan att involvera benet, är det inte speciellt smart under omständigheterna. Det får bli hemmadag i stället. (kan alltid kolla på OS!)
Nä, ska ta mig ur soffan och OS och baka lite bröd. Känns som en god idé då det är på upphällningen. Blir kanske även något med blåbären som jag plockade hos bästa Jane förra veckan. En dag i fullständig och total vila alltså. Hmm... kan nog vara bra det också.
Ha en underbar söndag!

min artikel

Jag lovade att länka till artikeln jag jobbade på häromdagen. Här är den. Tycker att ämnet är viktigt och vill gärna rikta uppmärksamhet till det. Vad anser du?

midnattsloppet

Tittar på nyheterna och är lite förvånad över att inte ett ljud nämns om midnattsloppet.... Det var ju en jättehändelse! (Haaa, tror att loppet fick lite komkurrens från OS.) Innan loppet vandrade jag runt inne på Zinken. Mitt bland att folk fick jag syn på Terese, en sådan oväntad tur! Vi tog sällskap runt området och peppade varandra. Jag hade lämnat in min väska med varma tröjan en stund tidigare. Det visade sig vara ganska dumt, femton grader är ganska kallt! Jag stod och småhuttrade när Tereses föräldrar och bror hittade oss. Fick låna hennes mammas sjal, jagade bort den värsta kylan.
Plötsligt blev det tid att sälla sig i fållorna. Det var mängder med folk och nästan svårt att nå in i rätt startklass. Tillslut kom jag fram och hade missat mer än halva uppvärmningen. Hoppade själv på stället och roterade axlarna. Precis innan starten brann av svor alla löpareden. Kändes stort!

Joggade i väg och hittade ett bra temo. "Här ligger jag en bra bit" tänkte jag och gjorde så. Kilometerna rann under mina fötter och gick förvånandsvärt lätt. Publiken var helt underbar! De tjoade och skrek och applåderade. Taxibilar,tutade  band spelade, sambadansare svängde höfterna... magisk stämning!
Jag hade läst på om banan och hade sparat krafter till mardrömsbacken; den sjätte kilometern var enbart branta backar uppför. Jag kuskade upp i lite lägre takt (precis som jag läst om i runners world.) Hamnade i en klunga av bara killar. Det uppmärksmmade några småtjejer. De sprang bredvid och vrålade "heja tjejen, heja tjejen, heja tjejen!" Undrade om det var just mig de menade när en av dem skrek "kom igen ruth, du kan komma uppför backen ännu snabbare!" Gissa om det fick fart på benen?

Benen... 
Jag fick lite ont efter halva sträckan men inte alls farligt. Jag trodde knappt att det var sant. Senast i tisdags var jag tvungen att avbryta en tur för att det inte ens gick att halta fram. Nu kändes det som sagt nästan ingenting. Lycka!
Ökade farten lite och helt plötsligt såg jag målet! Redan, hann jag tänka och spurtade iväg. Jag vet inte riktigt vilken tid jag fick. Midnattsloppets hemsida är överbelastad av alla som vill se sina resultat. Men jag chansar på ca 48 minuter. Jag hade mycket kvar att ge och satsar på bättre tid om två veckor. Då är det tjejmilen som gäller med grymma laget Spark i baken.

Hemvägen gick ovanligt smidigt. Tereses föräldrar bor på samma plats som jag gör och skjutsade hem mig. TACK!!!

laddad för loppet

Nu börjar jag bli lite smått nervös. Starten till midnattsloppet går om tre timmar! Jag önskar att jag var i mer form, lättare och bättre stuns i benen. Jag hoppas att de beter sig som folk ikväll! För att få lite bättre utgångsläge har jag laddat med alvedon, voltaren och zon-gel. Ja, ja. Hur det än går ska det bli jätteroligt. Läste att det kommer vara 100.000 i publiken! Woho, fatta vilket adrenalinpåslag det kommer att bli!!
För att ni ska känna igen mig bland alla andra 20.000 löpare har jag klistrat mitt namn på ryggen. Och läser man det baklänges står det tur... Ett tecken kanske? Haha. Lycka till alla ni som också ska springa! (och är ni inte i springartagen får ni hejja!)gospla mera!

Jag har funderat på det här med pulsträning. De senaste veckorna har min puls rusat upp och ner som värsta jojon. Som när jag kommer med tåget och inser att det hänger på ett hår om jag ska hinna med anslutningen. Eller när deadline närmar sig och jag har lite kvar. Eller när jag så himla gärna vill hinna med precis allt och inser att jag måste välja. Då höjs pulsen rejät. Kan det räknas som pulsträning eller krävs det att man faktiskt gör något konditionsaktigt? Haha. Får ta reda på det.

I går kväll letade jag reda på Cissi inne i stan. Vi hade bestämt oss för att sjunga i Jacobs kyrka vid Kungsan. En superhajpad körledare tog sig an uppgiften på bästa sätt. Roligt! Låter det udda att sjunga så där? Inte då. Vi skulle på gospelkonsert i Filla. Stockholm gospel firar 20 år i år och har dragit i de stora växlarna. Bland annat uppträdde en otroligt skcklig kör från Chicago; Soul childern. Åh, jag bara skrek! Har aldrig hört en sådan proffsig kör innan!  (och jag är uppväxt inom frikyrkovärlden) De andra var inte illa de heller och kvällen blev så bra! Vi i publiken stod upp under nästan två timmar. Vi dansade, klappade, sjöng och stampade. Sweet Jesus, gospel rules!

hemmajobb

oj, när ska man hinna blogga egentligen? Får utöka dygnet ett par timmar helt enkelt! Igår var en strålande dag! Vaknade som vanligt i ottan, ingen mening att dra sig när man faktiskt kan göra något annat. Sova är liksom överreklamerat... Packade träningsväskan och plockade i datorn i ryggsäcken. Mina planer för dagen var solklara; morgonträning med världens bästa Jane, skriva på ett café, lunchträna med Terese och fortsätta skriva. Inte illa, va?

Jag åkte in till Odenplan och letade reda på Jane i omklädningsrummet. Jag som vant mig vid fräscha Zenit tycker tyvärr att det känns som ett nerbyte. Men detta är närmare Janes jobb (dessutom har (pucko)-SL ändrat busstiderna från hennes ö och hon kan inte ta sig in till stan i bra tid. SL; gör om- gör rätt!!) Egentligen var det min ben och axeldag. Men det är som bekant midnattsloppet imorgon och jag vill inte riskera att stappla runt på stela ben. (det kommer ialla fall inte bli något världsrekord från min sida. Varför ska man försvåra saker ytterligare?) Som ni vet vid det här laget tillhör axlarna inte mina favoriter att träna. Det är en mini-mini-muskelgrupp och tar sån lång tid innan det händer något dramatiskt. För att pigga upp mig slängde jag in ett parti rygg. Där, där snackar vi om rolig träning! Där känner jag mig urstark och skryter hej vilt hur mycket jag tar i sittande rodd och latsdrag.

Det var fantastiskt roligt att träffa Jane igen. Har sagt det förr och säger det igen, det får inte gå så här lång tid mellan varven vi ses! Om vi inte hade pratat så mycket hade vi med all säkerhet hunnit med ett par övningar till. Äh, vad gör det om hundra år? En supertrevlig morgon i goda vänners lag betyder så mycket mer! (och jag tar lugnt igen det nästa gång jag kör all by my self)

Nästan snabbt spänstade jag ut på gatan. Uppdraget bestod i att hitta ett café. Och inte vilket som helst, jag hade tre mycket starka krav. 1) eluttag för min dator. 2) gott (och billigt) kaffe. 3) bekväma soffor (eller stolar). Stack in huvudet genom en port. Oh no, inte renaste stället i kvarteret. Jakten gick vidare längs Odengatan och in på nästa ställe; inget uttag. (fetbort, som pappa skulle ha sagt) Ett par ställen senare kändes det som om jag hittat rätt. Två av tre krav får ändå anses som fullbordade. Kaffet var lite väl kostsamt i min smak. Men eftersom resten passade bra in satte jag på min dator och började jobba. Ett tag kände jag mig så.. ja.. stadsaktig! Bara att sitta på ett café och jobba, stort! Diciplinen blir bättre på ett sådant ställe än hemma (där man alltid kommer på typ tusen saker att göra) och man känner press att bli klar så fort som möjligt. Att sitta kvar på samma plats tre timmar senare är nog inte jättepopulärt hos personalen... Tiden rullade på i bra fart. Min artikel blev klar och cykel på Hötorget väntade. Bästa Terese var längst fram och serverde i vanlig ordning ett kanonpass. Däremot har jag lite att önska till ventilationen.  Jag har inget emot att bli svettig under spinning. Men det känns lite överdrivet när det droppar ner på golvet...

Snabblunch med Terese på ett nytt sushiställe. Gott, trevligt och serviceinriktad personal. Dit kommer jag komma tillbaka.
På väg till Stadium för att plocka ut min tröja för midnattsloppet, ringde redaktionen. Jag hade uppfattat att artiklarna skulle lämnas vid fem. På fredagar är det visst vid tre. Ahhh... panik! Jag sprang in på ett café (igen) och skrev så fort att fingrarna nästan fick blåsor. Hann klart, mailade iväg dem och pustade ut. På hemvägen ringde det igen. Tyckte det var bra med mailet. Ännu bättre om reportagen var bifogade. Ännu mer panik! Kastade mig ut från tåget och sprang hem till villan. Datorn ville inte gå med på det faktumet att jag hade pluggat i sladden; den påstod att den fattades. Skiiiiiiit.... vad gör man?
Kort: artiklarna skickades iväg. Jag skrev en till på fem röda, mejakde mig och åkte in till stan.

Vem trpdde att det skulle vara så mycket jobb med att jobba hemma?

vad väljer man?

Redan torsdag. Veckan har gått så fort! Jag är dessutom fortfarande smått förvirrad att bara vara här. Hjärnkoman har släppt och jag kan tänka igen. Men det känns ändå som om jag inte på långa vägar har vant mig att sitta på en redaktion. Bara detta att intervjuer och skrivnadet sker på arbetstid och inte fritid är minst sagt främmande.
Livet är mycket mer inrutat än innan; vakna, resa, jobba, träna, hem, sova, vakna, pendla, jobba... (ni fattar grejen) Plötsligt har jag ingen som helst tid till andra saker än ovanstående. Vill jag träffa vännerna måste jag bortpriotera träningen. Vill jag träna kan jag inte träffa vännerna. Kommer så sent till stan på kvällarna att jag varken hinner eller orka göra bägge. Vad ska man välja, vilket är viktigast?
Jag önskar att jag kunde svara på det med detsamma.

Under tiden jag funderar får ni ha en underbar kväll!

undergång

Det känns helt ok att sitta på fjärde våningen och spana ut över trädtopparna. Dricker en kopp kaffe och läser igenom mina artiklar. Jag är sjukt nöjd över det jag har åstadkommit idag! (Jag länkar till dem imorgon.)

Annars då? Jorå, bra. Annat ljud i skällan var det igår kväll. Jag hade bokat spinning och var frikostig i tidsräkningen. Tåget från Uppsala gick i tid, sackade under resans gång och pendeln från Väsby försvann bort i fjärran. Åhhhhh, dumt! Högtalarna sprakar till och meddelar att sista-chansen-att-hinna-till-cykelklassen-tåget är inställt. Åhhhh, ännu mera dumt! Jag suckar eländigt och dänger väskan i bänken. Plockar upp boken och planerar en tokrush från Karlberg till Fridhemsplan. Allra helst skulle jag vilja byta om på perrongen för att vara så redo som jag någonsin kan vara. När det förmodligen skulle räcka till en anmälan i förargelseväckande beteende fick jag nöja mig med att lägga kläderna överst i väskan. Fick fram skorna och linnet och underkläderna. Nålade upp håret och lade sats- kortet i yttersta facket. Men hur mycket jag än letade hittade jag inte byxorna. Vältrade ut väskinnehållet på bänken; inga byxor! Åhhhh, trippelt dumt! Jag skulle definitivt inte hinna att köpa ett par brallor på vägen dit. Inte ens att bara hugga ett tag i receptionen och spänsta in i omklädningsrummet. På tre sekunder blev jag tvärarg och vankade ett varv på perrongen.

Finns det något jag avskyr, är det att inte vara med på en planerad träning. Hela jag blir rastlös och vill inget hellre än att vara på gymmet. Plötsligt blir hela världen konstig och planeringen fallerar. Egentligen vet jag inte varför jag känner så. Jag menar, det är ingen katastrof att inte träna en dag. Kanske till och med bra att få en oplanerad vila. Det är inte så att jag sitter prick stilla hela dagen utan rör mig normalt. Ändå känns det nästan som världens undergång… Mycket märkligt. Varför kan jag inte vara en sådan person som rycker lojt på axlarna. En som tycker att det inte spelar stor roll utan satsar mer dagen efter.
Galet.
Totalt knäppt.
Men vad gör man inte för att komma i toppform.

Pimp my desk

De andra på redaktionen har coola headset. Jag har tjatat i tre dagar om att också få ett. Dels för att slippa nackspärr och dels för att det ser oerhört proffsigt ut att prata i ett. (lite som via- direkt- kan- jag- hjälpa- till- med- något- reklamen för några år sedan. Jag får nästan oemotståndliga impulser att svara just så när telefonen ringer.)
Idag fick jag ett alldeles eget exemplar. ”du får själv bestämma hur det ska se ut” sa snubben och gav mig några små plastpåsar. Där syntes skydd för hörluren och den saken man pratar i- allt i chica färger. Glädje när de fanns i rosa! Ett försök att skapa en feminin plats i den maskulina tringel som mitt skrivbord står i.
Om någon vecka ska jag ta med mig en växt och kanske något snygg skål från Uganda. Evetuellt sträcker jag mig så långt att även någon pryl från Egypten får hänga med. Men så långt att snäcksamlingen hemifrån ska göra mig sällskap går jag inte. Inte förrän om ett par månader… Chics, jag kommer få det snyggaste skrivbordet på hela redaktionen!

en bra morgon

Klockan är halv nio och det är en fantastisk onsdagsmorgon. Tåget kom nästan i tid imorse och jag hann med anslutande tåget till Uppsala. Frukosten ombord var riktigt god och teet hade perfekt temperatur. Cykeln var inte stulen vid stationen och trots att regnet hängde i luften, kom inte en enda liten droppe. Jag for iväg och fick upp en riktigt bra fart. Hann över alla övergångsställen utan att bli påkörd. Vid ett av dem dök en motorcykelpolis upp. I ögonvrån såg jag att han blängde på mig.  Eftersom övergången var obevakat var jag helt laglig och kunde varken fällas för ”cyklar som en cykeltjuv” eller ”far som en vettvilling mot rött”.

Det gäller att se det positiva i tillvaron.
Fokusera på det som faktiskt är bra.

Vara tacksam över att snabbdistansen ( fem kilometer, löpband) igår kväll gick förvånansvärt snabbt. Koppla bort att knäet gör fruktansvärt ont. Tänka att det nog kommer att fixa sig tills på lördag och att jag kommer att göra en bra tid. *peppar, peppa* Får fråga syster om något bättre än Voltaren och Alvedon. (rackans, hon som jobbar på Karolinska måste ju ha ”kontakter”… Man kan alltid fråga)
Hoppas ni haft en bra morgon!


några smarta råd?

Rent hypotetiskt: Hur gör man när personer som man vet existerar (och har blivit kopplad till några gånger utan att få svar) på en statlig myndighet, plötsligt går upp i rök? Jag är bara en journalist som vill förmedla sanningen. Kan det verkligen vara så farligt att kommentera några (enkla) frågor? (som förvisso är ganska skarpa och inte tål några slingra ursäkter till svar)
Nä. Jag bara undrar. Rent hypotetiskt alltså.

(The truth is out there)

nya idéer

Jag vaknade av ett sms i natt. En kompis var totalt skärrad och livrädd efter att ha jagat en Janne Långben en bra stund (du vet den där spindelliknande saken med evighetslånga ben) Ojoj… plötsligt känner jag mig väldigt tacksam över att mina bröder botade mig från sådana farhågor som liten knodd! Natten förflöt annars enligt planerna; sovandes.
Det är inte alls plågsamt att gå upp på morgonen. Sanningen är att jag går upp en hel kvart senare än när jag tränade med världens bästa
Jane. Hade jag bara packat klart väskan och gjort ordning kvällen innan skulle jag inte behöva gå upp förrän kvart i sex. Men jag känner mig själv alltför väl. Jag litar inte på att alla saker verkligen finns i väskan och jag vänder den upp och ner. Då är det lika bra att jag lägger upp allt på soffan och knölar ner på morgonen. Allra helst vill jag ha min bag men insåg efter ett par dagar med cykel att det är smidigare med ryggsäck. Ser töntigare ut men fungerar mycket bättre i flygande fläng.

Idag har jag planterat idén om att ha regelbundna artiklar om träning, kost och hälsa. Chefredaktören nickade uppskattande och tyckte det var en bra idé. Hon poängterade samtidigt att det är redaktionschefen som har sista ordet. Jag tryckte på att jag har utmärkta kontakter inom hälsovärlden med allt ifrån Personliga Tränare, instruktörer till läkare och sjukgymnaster. (Dessutom har jag er, underbara träningsmänniskor!) Fram tills han kommer tillbaka från semestern sitter jag och klurar på uppslag. Några klassiker är ”kicka igång hösten” ”basta dig smal och andra myter” och ”du är vad du äter”. (kom gärna med idéer du också)

Nu har jag precis tagit en promenad med några kollegor. Vi letade dessutom upp gymmet i källaren. Tyvärr var det låst och öppnar inte förrän den 15 augusti. De kör visst klasser under luncherna. (Hoppas det är annat än bara pilates!) och ska ha mycket fräscha redskap. Det vore guld om jag kunde klämma in lite gymträning under luncherna för att koncentrera mig på konditionen hemma i Stockholm! Hoppas att dagen har gått fint hos er med, my darlins!

taxi till jobbet

Ibland, eller rättade sagt för jämnan, blir jag rejält trött på Stockholms Lokaltrafik- SL. Det är förseningar mest hela tiden och det är bara en skön illusion att man någon gång skulle kunna komma i tid. I morse stod hela trafiken still på grund av växelfel. (vadan detta med växelfel? Det händer varje, varje,varje dag!) Jag väntade ett par minuter för att se om pendeln eventuellt skulle komma. Efter ett meddelande i högtalarna om att förseningarna var kraftiga ringde jag min kollega. Han pendlar också från Stockholm och är luttrad när det kommer till SL. ”Ta en taxi till Upplands väsby” löd hans råd. Jag flängde ut från stationen och plirade efter en ledig taxi. Som tur är, är det ingen större rusning efter sådana fordon halv sju på morgonen. Fick alltså tag i en bil relativt snabbt och fick glidåka till Väsby. Kändes helt ok! Kan klart tänka mig att åka taxi varje dag… Men det är attans dyrt! Tur att SL kommer att stå för kostnaderna idag. Egenteligen borde man kräva ett litet skadestånd med, stresspulsen stiger rejält när trafiken krånglar. Suck. Är det ett tecken på att jag ska ta mitt pick och pack pch dra till Uppsala på heltid?

Nu är snart arbetsdagen slut och hemfärd. Jag åker direkt till Regeringsgatan och tanken är att belöna mig själv veckans första träningspass. För att få upp konditionen ytterligare har jag planerat intervaller på cross trainern (allra helst vill jag springa på löpbandet, men benen bråkar för mycket. Under en joggingtur i lördags tvingades jag ge upp efter bara någon halvmil och linka hem. Får proppa mig full med Voltaren på lördag) och sedan fokusera på rygg, triceps och biceps. Najs! Det spritter i kroppen bara jag tänker på det!

(Om jag har testat Sats Uppsala än? You bet. I fredags efter jobbet letade jag mig fram längs oändliga gator och många torg. Tyvärr blev jag väldigt besviken. Gymmet höll inte alls Sats-standard på vare sig lokaler eller utrustning. Hela stället var slitet och utrymmerna små. På några platser kan det upplevas som mysigt, men inte här. Tveksamt om jag kommer gå dit igen. Imorgon ska jag försöka leta upp gymmet som finns på jobbet. Det är lite tveksamt vart det ligger och hur man kommer in. Äh, det är väl bara att gå runt och sniffa efter ett gym! (jag har ju lyckats förr, om inte annat i Uganda) (av alla ställen)

ruth i blåbärsskogen

Kräftornas säsong har kommit! Jag älskar skaldjur och kan äta hur många som helst. Tur för mig att snygga Jane med sambon Niclas bjöd in till kräftskiva i lördags kväll. Jag blev upphämtad utanför centalen av Terese och Glenn (TACK!!) och efter slingriga vägar uppför branta backar nådde vi deras bygge. Och det är just vad det är; en byggarbetsplats. Jane och Niclas är i full färd att konstruera sitt drömhem. Vi fick en rundvisning inne i skalet och en bild av hur det kommer att se ut när huset står klart. (behöver knappast säga att det kommer bli det snyggaste huset på berget!) Snart dök de andra upp och tillslut hamnade vi på ungefär 20 personer. Kräftorna dukades fram och sörplandet sattes igång. Efter några timmar smög sig kylan på och bordet flyttdes in i husskelettet. Med infraröd värme, ponchos och filtar blev man snabbt varm igen. Kräftskiva är verkligen det bästa sättet av alla att inviga augusti månad med. (mer sådant åt folket) Tack Jane för en supertrevlig afton!!! (Kolla in Janes blogg för snygga bilder!)

Dagen efter (ja, igår söndag alltså) gick färden tillbaka till Jane. Efter en nästans smidig resa stod blåbärsäventyr på aktivitetsschemat. Hon bor nämligen precis granne med skogen och blåbärsrisen. I sällskap med Sofys hund Speja och Janes Xena traskade vi ut ni geografin. (Jag och Puma klappade dem så mycket vi orkade.) någon liter var! Jane, den ängeln, ställde upp som hundvakt, extraplockare och underhållare. Tyvärr fanns det mest blad och grenar i naturen. Det har inte varit någon bärvänlig sommar och vi letade en stund innan det blåa dök upp. Xena och Speja sprang runt och njöt av att vara hundar. Det var tur att jag fick syn på dem då och då. Det är lätt att komma bort sig när man går med näsan i mossan och bara tänker på att följa nästa blåbär. Efter ett par timmar hade vi trots allt fått ihop Lagom blöta om fötterna (jag, min klant har inga stövlar i min ägo) och på gränsen till att börja frysa kom vi in i stugan. (I väntan på Det Stora Huset bor Jane och Niclas i en mysig stuga bredvid.) Där vankades korv och blåbärspaj! Jättegott på alla sätt och vis, speciellt efter naturupplevelserna!
Visserligen är jag från Småland och borde vara van vid skogen. Men naturen har aldrig lockat speciellt. Jag kan inte komma ihåg speciellt många gånger då jag och syster valde att vara i skogen. I stället var det lekparken och trädgården hemma som gällde. Måste erkänna att jag trivs bättre i stan än bland granarna. (vem vet, jag kanske förvandlas till skogsmulle så snart jag fyller 27)
Kvällen blev en lugn uppladdning inför måndagen. Träningsväskan packades, en tvättmaskin slängdes in och allmänt plockandes bland prylarna. Jag försöker verkligen att lägga mig i tid och det lyckas nästan jämt. Men det är svårt att somna bara så där. Massor av tankar virvlar runt och slutar i drömmarna. Vet inte när jag drömde så här mycket konstigt senast!

trångt värre

080808, en märklig radda med siffror blev aneldningen till att hela Stureplan fylldes med folk. Jag, Puma och Sofy bestämde oss för att vara med och fira. Jag letade upp dem bland alla tusen vid Slussen runt elvatiden. Just som jag hoppade av tunnelbanan blixtrade hela himlen av fyverkerier. Knallarna vandrade över vattnet och ekade mellan husen. Tanken var att dra vidare mot Stureplan. Sveriges största dansgolv, stod det beskrivet i tidningarna. Som ni vet vid det här laget var det minst sagt fullt. Sardinburk är alldeles för lindrigt sagt i sammanhanget. Vi trängdes axel mot axel, rygg mot rygg, bröst mot bröst, lår mot lår- allt samtidigt. Med siktet mot andra sidan Stureplan trängde vi oss igenom den oformliga massan. Ljudvolymen var öronbedövande och att bara försöka höra vad de andra sa var stört omöjligt. Så fort vi kunde sega oss framåt bland alla 45 000 besökare drog vi vidare. Godot var ett mycket bättre (och framför allt lugnare) ställe. En drink, som enligt bartendern kulle ha smakat jordgubb, och en massa prat bestämde vi oss för att kvällen var slut. Jag hade gjort flera fåfänga försök under kvällen att få tag i min kompis Erik. Han befann sig någonstans i området, men var hade jag ingen aning om. Vi bestämde oss dock för att ta samma pendeltåg hem. Jag trodde att jag var ute i lagom tid. Då hade jag inte räknat med att gå igenom hela folkhavet på Stureplan igen. Jag försökte vara smart och dra mig längs ytterkanten, det hjälpte föga. Det var så mycket folk och hur jag än serpentinade mig fram gick det inte alls. Ungefär vid Östermalms tunnelbenestation lättade trycket och jag började springa som en liten blå. Full fart till centralen och uppför trapporna till perrongen. Hann lagom för att se lyktorna reflekteras i ögonvitorna. Attans, rackans (lägg till valfritt ord…); sista pendeln den natten. Sightseeingbuss över hela stan hem… Hmm, det är en intressant värld att upptäcka, det med. Allt snack som bubblar ur folk som inte riktigt har full kontakt mellan mun och hjärna. Skrattade till ett flertal gånger över vissa kommentarer.


träning på kontoret

Är det någon som inte är trött på att det regnar? Jag är det. Oerhört mycket. Dessutom belv jag blöt in på bara skinnet på väg till jobbet. Jag fick skjuts in till Uppsala (mycket tacksamt!) och blev avsläppt vid Akademiska sjukhuset. Fick en knapphändig vägbeskrivning och orden att ”det är jätteenkelt, bara rakt fram”. Yeah right… vid det här laget känner ni till hur det brukar gå till när jag ska hitta vägen. Lägg till tidspress (skyfallet gjorde att vi kom fram lite senare än beräknat ) och öppen himmel. Gick tio minuter och insåg att jag nog var helt fel ute. Egentligen gillar jag inte att fråga om vägen, men kände inte för att göra en Mose idag. (snubben från gamla testamentet, du vet. Han traskade 40 år i öknen och om han bara frågat vilket håll ”landet som flyter av mjölk och honung” låg åt, skulle de varit framme på nolltid. (Förvisso hade han sällskap av några tusen.) Men vad spelar det för roll om man vandrar på måfå?) Således pratade jag småländska* och fick ett huvudskak till svar. Hade visst plaskat iväg åt (inte förvånande) totalt fel håll. Vände mitt i en vattenpöl och gick vidare. Hux flux hamnade jag vid centralstationen, hittade min cykel och trampade iväg. I ösregn blir man visst ännu blötare av att cykla. I ett fåfängt försök att rädda frisyren och sminket höll jag upp paraplyet som en fin åskledare. Nackdelen var att sikten blev aningens skymd… Tur att det inte var speciellt många på tur idag! (även tur att det inte åskade!) Jag dök upp på redaktionen- en kvart sen- totalt genomblöt, soaked wet och allt sådant. Man kunde lätt följa mina spår till skrivbordet…

 

För att inte dra på mig någon förkylning eller blåskatarr såg jag inget annat val än att byta om. Var dock inte så smart att jag tog med mig ett par extra jeans och tröja.  Njet. Ombytet bestod i ett par snajdiga träningsbrallor och linne. Haha.. precis som om de inte tycker jag är konstig redan med mitt prat om Sats och träning och löpning och styrketräning (samt ett och annat om spinning) Nu glider jag dessutom runt i träningskläderna. På jobbet. Funderar att göra några chins, dips eller benböj vid skrivbordet. Ja, bara därför att rättfärdiga klädseln. (ska kanske införa detta som standard. Få kollegorna att också ta på sig träningskläderna och smygträna. Det kan bli något!)

Rackans, jag har en intervju i eftermiddag. Jag kan inte dyka upp i den här outfiten, men kan heller inte ha på mig mina dyvåta paltor. Ska kanske stämma om träffen till gymmet istället, Satsa på samtal vid löpbandet, fortsätta till de fria vikterna för att avsluta vid stretchen? (detta kan bli en helt ny form av intervjuteknik)

Fortsättningen följer!

 

*Bör kanske förklara detta med småländskan! Som ni ser i min presentationsruta kommer jag från mörkaste småland. Men det inbär inte att jag till vardags bräker på värsta bonnamål. Mina föräldrar härstammar någon helt annanstans ifrån (hur man hamnar i urskogen får bli ett helt annat inlägg) och har inte en uns av småländskt i sig. (jag känner mig snarare mer som öländsk än småländsk) (det får också bli ett helt annat inlägg) Jag är alltså en blandning av allt möjligt. Har dessutom lätt för att apa efter andra dialekter. Just nu har jag en nollåtta touch på språket med några få uttryck från Oskarshamn kryddat med den dialekt jag tycker låter festligast för stunden. (skånska, värmländska och dalmål ligger i topp just nu) Eftersom jag hemsk gärna vill ha ett bra lokalsinne, gillar jag inte att fråga om vägen. OM jag måste göra det tycker jag det är smått pinsamt. På något sätt har jag för mig att folk är mer tillmötesgående om utbölingar inte hittar rätt. Därför lockar jag fram min småländska, bara så där. Folk brukar le och ge en fantastiskt nogrann beskrivning. I vissa fall ritar de en karta med överdrivna pilar och vägar.  De tror att de har hjälpt turisten från landet. Jag kommer rätt. Allt slutar bra. 

 


jag är bra

Man slörpar åt sig så mycket man bara kan... Just nu syftar jag på en kommentar som jag fick från chefredaktören för en stund sedan. Jag har jobbat hela dagen med en text och försökt att få den så bra som möjligt. (Ja, naturligtvis gör man det...) Det är en nyhetstext och de har, som ni vet, ett helt annat språk än reportages om tex. träning och hälsa. Här ska man vara saklig och inte använda några ord med värderingar i sitt anförande. Det är svårt! (typ undvika "påstår" och skriva "menar" istället") Jag mailade in texten och väntade på respons. Några minuter senare kollar hon ut:
- Mycket bra text, Ruth! Den är helt perfekt. 

Ahh... jag var jätterädd att bli sågad vid fotknölarna. Nu kan jag andas ut ytterligare en dag. Imorgon är det nya intervjuer, nya texter och nya hjärtslag som ska bankas. Men nu tänker jag bara njuta av att ha gjort en sak bra. Tänk vad lite uppmuntran från chefredaktören kan betyda.

(För att inte blåsa upp mitt ego totalt kommer jag såklart nämna när jag verkligen blir idiotförklarad och totalt misslyckas) 

endast egypten egytisk falafel har

Det är en trött fröken som sitter vid desken idag. Jag kom hem runt elva igår kväll. Inte så vansinnigt sent men är man dum nog och inte lägger sig på en gång, får man stå sitt kast. Det var bio-dejt med sköna brudarna igår kväll! Jag kom tyvärr för sent till stan för att hinna med dem på en tur runt Hagaparken. Istället tog jag mig själv in till Sats Odenplan. Målet var att ta en trettiofem minuters tur på löpbandet. Men kroppen ville annorlunda. Benen gjorde ont, andningen hängde inte alls med och tröttheten kom snabbare än väntat. När det tillslut började flimra för ögonen tryckte jag på stoppknappen. Det här är inte alls bra. Antar, precis som Sofy sa, att min livssituation måstes märkas någonstans. Nytt jobb, pendelresor, dålig sömn och att ha varit på helspänn den senaste tiden. Det sätter sina spår. Attans att sätter sig just på träningen…

Jag blev upphämtad av tjejerna och vi åkte vidare mot söder. De var utsvultna och hade siktet inställt på ett sushiställe precis bredvid bion. Men killen bakom disken påstod att vi hade kunnat vara lite mer i tid. Jo, tjena. Precis som om vi väntade in i det sista bara för sakens skull… Caféet tvärs över gatan hade bara två mackor kvar- vi- Tessan, Jane, Mela och jag var fyra stycken. Då kom Mela att tänka på ett Kebabhak en liten bit bort. Jag har passerat stället ungefär 100 gånger men aldrig funderat på att testa utbudet. Falafel var en höjdare i Egypten, undrar om den är lika bra i Sverige? En efter en beställde falafel i bröd med cola light. Varför byta en god trend och skilja sig ur mängden? Emelie hade käkat hemma och nöjde sig med att betrakta våra rekordförsök i att äta så fort som möjligt. Men behövde inte stressa så mycket! Vi hann in i biosalongen just som sista reklamslogan dog ut. My blueberry nights visdes inför en nästan tom salong. Hetingen Jude Law var lika bra som vanligt! (vem fnissar inte fånigt när han smäller av ett av sina supercharmiga leenden?) Måste erkänna att sångfågeln Norah Jones är betydligt bättre på scen än på vita duken. Förmodligen inte någon jag kommer att se igen men det var fin och klart sevärd. och det bästa var att få träffa superpinglorna igen. Om allt vill sig väl ses vi en sväng på Stureplan nu på fredag. Stan firar bekant 080808 och hela stadsdelen förvandlas till ett giganstiskt dansgolv. Don´t miss, liksom!

Om Falafeln var god? Mycket. Men det säger inte att den är snäppet bättre i Kairo. Kort och gott; endast Egypten egytisk falafel har.


hett material och hetare dejter

Just nu håller jag på med en artikel som från början verkade vara hur trist som helst. Men ju mer jag gräver, pratar med folk och skriver- desto mer spännande blir det. Det här, my darlins, det här är brännhett material! (jag länkar till artikeln när den kommer ut) 

Om ett par timmar ska jag stämpla ut och ge mig hemåt. Tveksamt om jag hinner till Hagaparken och joggturen med Janeoch Sofy. Det skulle vara så roligt att ta en tur med tjejerna. Very well, får helt enkelt se om tåget och jag hinner in till hufudstaden i lagom tid. Annars kommer jag träffa pinglorna lite senare! Vi har nämligen en bio-dejt på gång tillsammans med de andra sköna brudarna Mela och Tessan. Min bror brukar alltid sucka och himla med ögoen. "Varför säger du dejt när du ska träffa några kompisar. Till råga på allt tjejer? Du är ju konstig." Ha, tur att du älskar mig då. Eller hur?" brukar jag alltid svara. Han i sin tur muttrar någor ohörbart men nickar bekräftande. (det ser jag förvisso inte eftersom vi ratar i telefon betydligt oftare än face to face. Men jag kan ana och hans hummande låter som en nick.) Filmen heter något med Blueberry. Är inte så uppdaterad vad den kan handla om, men det får ge sig. Det kanske bara är bra om jag är helt blank, utan förväntningar och bara sjunker ner i biostolen. Då slipper man bli besviken. Visserligen brukar jag väldigt sällan bli besviken på saker och ting, men man kan aldrig veta! 
Nope, dags att jobba vidare och leka journalist. 
Paw rektigt.

ps. Killen från gymmet igår messade nyss... 

gymragg

Tåget kom in nästan i god tid till Stockholm igår kväll. Det passade mig alldeles utmärkt, Träningslusten slog nya rekord och och valde mellan Zenit och Regeringsgatan. Funderade över saker som antal hårt tränande medlemmar kontra antal maskiner och crostrainers. Valet blev ganska enkelt, Regeringsgatan brukar alltid ha gott om utrymme. 25 minuters intervaller på crosstrainern pushade pulsen i topp. Tanken var från början att köra på löpbandet. Men en nykter tanke smög sig in. Kanske vore det bra om jag sparar benen och testar alternativ träning istället. Så här nära midnattsloppet vill jag inte riskera att smalbenet ska göra outhärdligt ont eller att löparknäet ska bli ännu sämre. (Jag vet att man blir bra på det man tränar, hoppas att crosstrainern har i alla fall en verkan till att jag får en bra tid nästa vecka.) Pustade ut några minuter och gav mig i kast med rygg- och tricepsträning. Jag blir starkare och starkare, snacka om en motivationshöjare! Nu är det svår att tro att jag bara för ett år sedan körde med nästan åttio procent lägre vikter än nu!

 

När jag var mitt inne i ett set i hantelrodd, såg jag tjejen som var på Stureplan i söndags. (hon som har gjort way to many plastikoperationer)  Hon stod framför mig och gjorde några axelövningar. Utförde allt ryckigt med en- kiloshantlar. Kan man harkla till i en sådan situation, är det ok att komma med ett par råd? Jag hade uppmuntrat till att vara vara mjuk och följsam, lägga på ett nåt kilo och vara noggrann i tekniken. Men jag tvekade, vad har jag för befogenhet att rätta någon annan på gymmet? Jag är så långt ifrån ett proffs som man kan bli. Tänk om hon skulle bli sur och be mig sköta mina egna angelägenheter? Ah, så svårt! Om jag ser henne nästa gång ska jag leta upp en PT eller någon annan av gymmets anställda (alternativt muskelknutte) som får vägleda. Hon kommer att skada sig om hon fortsätter så där! (kanske lika bra att hon fjösade med vikterna)

 

Var för en gång skull noga med stretchen och drog ut varenda muskel jag involverat. Just som jag står i en konstig position i en ryggstretch hör jag bredvid mig: ”Visst är det dumt att man är här istället för att man äter en glass?” Jag stannade och plirade åt sidan för att se vem killen pratade med. Det visade sig efter ett par virriga sekunder att frågan var riktad åt mitt håll. ”Jaså?” svarade jag. ”Eller dumt kanske det inte är, men lite slappare” ”Haha, men detta är nog lite nyttigare”. Vi fortsatte prata och stretcha och tog sällskap nerför trapporna. Just som jag svängde mot omklädningsrummet, frågade han om han fick bjuda på kaffe någon dag. Jovars, varför inte? Kaffe är alltid gott och han var väldigt trevlig. Måste erkänna att jag blev lite smickrad. Jag är absolut inte till min fördel efter ett tungt träningspass… Haha. (Förmodligen hör han inte av sig, men man vet aldrig.)

 

 


anar solen bakom regnmolnen

Det bådar inte gott. Klockan har inte ens slagit förmiddagsfika och jag har redan dragit i mig fem koppar kaffe. Japp, vi har kaffemaskin här på jobbet och jag är alldeles hög på nyhetens behag. Men det måste ta slut snart. Om inte annat för att skona min mage- eller att hindra en kommande koffeinförgiftning. Bara en kopp till, sedan får det vara nog. Åtminstone till lunch. 

 

Tackar som frågar, det gick utmärkt att ta mig till jobbet idag. Åkte pinsamt tidigt, till och med för att vara jag och för att åka hela långa vägen till Uppsala. Skulle ha med mig cykeln och den får bara åka med på pendeltågen innan klockan 06.00. Den stora utmaningen blev däremot att få med den på Upptåget. Jag hoppades att konduktören på något sätt skulle missa att det stod en cykel vid dörrarna. Eller i alla fall inte påpeka att det inte var tillåtet att ha med den ombord. Vissa paragrafryttare skulle frusta att den inte ens fick synas på samma perrong som tåget innan det magiska klockslaget 09.00. Jag höll halvt om halvt andan. En glad tjej kvittrade förbi och just när jag betalade slängde hon en blick mot min cykel. Satte nästan i halsen. ”Är det där din?” frågade hon. Jag hummade. ”Du vet väl att du inte får ha den här?” Jag hummade igen. ”Äh, det gör inget. Inte idag när det regnar och du stort sett sitter ensam i vagnen.” Hon log och gav mig en tafatt klapp på axeln. Jag smilade ännu större och utnämnde henne som dagens ängel. Resten gick som en dans. Regndans bör man förmodligen säga; jag hittade till redaktionen på allra första försöket. Det slutade regna när jag kommit halvvägs och lamporna vid min desk får fungera som substitut för solen.

So far so good. Håller ni tummarna för att resten av dagen går lika bra? 


jag hade totalt, helt freakin´ fel

Imorse skrev jag att saker och ting omöjligt kunde bli så mycket sämre. Vaga förhoppningar och krampaktigt hållandet om tummar. Gnuggandet av hartassar och spanandes efter fyrklöver. Bah, inte hjälpte det! MIssförstå mig rätt nu; själva arbetsdagen gick bra. Hitills trivs jag utmärkt med mina nya kollegor och jobbet flyter på. Lite ringrostig men det får man nog räkna med någon dag till. Nej, kruxet är när jag ska till och från Uppsala. Eftersom jag inte lyckats få med mig cykeln ännu är jag hänvisad till stadsbussen. (skulle ha kunnat gå, men skavsåret på hälen gjorde fortfarande rejält ont. Och inte ett enda plåster lyckades jag uppbåda) Den var lite, lite sen. Jag rusade (verkar vara min enda träning nu förtiden...) mot tåget men missade med en halv hand. Väntade en halvtimma plus åtta minuter. Min vana trogen var det något växelfel som gjorde att det anlände senare till centralen. Lugnt än så länge. Klockan var bara halv sex och jag skulle ha gott om tid för att köra genom rygg och triceps på Sats hemma i Stockholm. Men när vi precis susat förbi Knivsta sackade tåget. Det gick långsammare och långsammare för att tillslut stanna helt. Vi stod stilla i tio minuter. Det surrade till och lamporna slocknade och ventilationen stängdes av. Ytterligare fem minuter gick tills en tjej i personalen tog till orda. Hon lät ursäktande och med en försiktig stämma förklarade hon att vi snart skulle vara på väg igen. Det var ett tekniskt fel på loket som var lätt ordnat. En kvart traskade iväg. Den fick sällskap av en kvart till. Tjejen harklade sig igen: Det var lite värre än väntat och de hade kallat efter förstärkning i form av ett nytt, fräscht lok.

Regndroppar ritade kusliga mönster på fönstret. Tvärs över ängen vajade björkarna och jag kunde nästan slå vad om att en älg eller två betraktade oss bakom några tallar. Vildmarken regerade totalt i Upplands mörka skogar. Några tåg visslade om oss. Vi stod hjälplöst kvar. En och en halv timma senare och inget hände. Jag ringde mina dagars upphov för att få lite tröst. Det kändes minst sagt eländigt. Jag var trött och hade ilsk huvudvärk. Hade inte ätit på åtta timmar och var i stort behov av något mer än sunkiga bistro- frallor. Mitt träningssug var enormt och när insikten kom att jag inte skulle hinna träna den kvällen blev bägaren full. Krokodiltårar rullade ner för ena kinden och jag ansträngde mig allt vad jag hade för att inte låta mamma höra. Så klart hon gjorde, mammor har en magisk känsla för sådant. Alla världens sorg hängde plötsligt på mina skuldror. Ja, så kändes det ialla fall! Tur att mamma är mamma och precis vet vad hon ska säga. Jag kommer alltid vara hennes barn, hur gammal jag än blir. Och med jämna mellarum känns det väldigt tryggt.

En halvtimma försvann. Tio minuter till. Ingen information för fem öre. Malin ringde efter jag gnällt i ett sms. Sötnosen piggade upp mig med berättelser om hennes guddomligt  söta tvillingpojkar. Den virtuella kramen värmde lika gott som ett varmt skumbad. (darlin´, du har ingen aning om hur mycket du egentligen gjorde!) Batteriet dog i mobilen samtidigt som vi sa hej och kram. Jag läste ett par sidor ur min pocket. Bläddrade i Kupé, kollade på klockan. Och då, exakt 124 minuter i stillhet började något hända. Det tillkallade loket var på plats, lamporna blinkade till och fläktsystemet väcktes till liv. Undrens tid är ej förbi! Sakta sakta, precis som om det tvekade rullade vi iväg.

Tre timmar försenad stod jag och väntade på pendeln hem. Regnet smattrade höstlikt och tröjan var alldeles för kall. Men vid hemstationen, under bron stod cykeln och väntade. Sicken tur; jag slapp promenixa tio minuter i ösregnet. Med hojjen tog det bara fyra minuter racerfart tills jag stod i hallen. Ännu mera tur- golvvärme! Ibland vet man inte riktigt hur lycklig man kan bli. Små triviala saker som gör hjärtat glatt. Ungefär som nu när jag druckit ett par koppar the och snart ska få sova. Och jag är glad, trots allt. Det är en ny dag imorgon, och nu kan det faktiskt inte bli så mycket värre!

nu kan väl inget mer gå fel?

Bakslag, otur, dålig karma, en olycka kommer aldrig ensam? Nej, jag har ingen aning. Bara att det har varit ett äkta måndagsexemplar till morgon!
Låt mig berätta: Först var pendeln från Spånga nio minuter sen. Det ledde till att jag missade anslutningspendeln från Karlberg med bara sekunder. Och missar man den är även chansen att hinna med Upptåget förlorad. Jag ilade vidare mot centralen och hann med nöd och näppe ombord på SJ. Tyvärr hann jag inte lösa biljett på perrongen och blev debiterad 120 kronor. Jag sjönk ner i sätet och plockade upp min bok. I samma fack som pocketen brukar vara nerknölad i brukar jag även lägga mitt SL-kort. Nu låg det inte där. Kunde jag ha lagt det någon annanstans? Drog blixtlås och vände på block och kläder. Plötsligt blev min hand alldeles kletig. En Omistkänslig doft av banan letade sig fram. Hå, träningskläderna nersmetade, handduken totalförstörd och väskan i stort behov av en tvättmaskin. Och inget SL-kort. Just som jag nådde Uppsala övertygade jag mig om att allt hade vänt. Nu kunde väl inget mer gå fel? Tog några springsteg från tåget för att hinna med bussen. En ilande smärta från ena foten strålade upp; blödande skavsår. (nu på den andra foten, den som jag fick på igår var fortfarande omsorgsfullt omplåstrad) Jag sprang haltande fram med en träningsväska dansande på höften. (Jag förstår om någon skrattade. Måste sett väldigt roligt ut!)

Där verkade som om turen började rinna tillbaka. Bussen kom precis lagom tills jag nådde hållplatsen. Skuttade på, ringde syster och pratade av mig. Hon uttryckte sitt djupaste medlidande och suckade ”pole sana”, ”shukran” * svarade jag och vi log i samförstånd åt varandra.
Knixade upp på redaktionen, endast tio minuter försenad. Hepp. Med en kopp kaffe innanför västen och humöret på tillbakagång inser jag det enda rätta. Nu kan det bara bli bättre.

*Pole sana= stackars liten (swahili)
Shukran= tack så mycket (arabiska)
Vi brukar göra så ibland. Hon säger något på Swahili och jag svarar på arabiska.

happy times

Jag är så glad! Kommer just hem från kyrkan och har haft en kanonkväll. Det hela började på eftermiddagen med ett grymmans bra gympass på Eriksplan. Träffade därefter syster för en kaffe och promenad och tvillingprat. Det är så bra med henne, jag behöver inte låtsas utan hon märker på en gång om det är något. Ordlös komunikation med bkickar och gester som andra aldrig hinner uppfatta. Vi gled in på ämnet plastikoperationer, angående den där kvinnan jag såg igår. Hamnade vidare på den nya medicinen för leukemi och hann även med en kortis om filosofen Thomas av Aquino. (Vi slänger oss både hit och dit och högt och lågt. Kan bli riktigt spännande ibland!)  Promenaden ledde oss till kyrkan, lagom tllls jag hann få rejäla skavsår på ena foten. (nu mindes jag varför jag inte använt de där skorna på evigheter...) Det var nästan helt fullt på parkett men vi knep varsin plats i sista sekunden.

Efteråt slank syster iväg till jobbet. När man jobbat tillräckligt länge blir man visst anförtrodd att vara där även nattetid. Hon älskar det... inte så värst mycket. Jag stannade kvar en bra stund och umgicks med alla underbaringar. Efter en timma kom de på att vi skulle dra vidare till ett annat ställe. Jag ville verkligen följa med. Tyvärr var jag tvungen att vara realist; ska man upp vid femsnåret går det inte att svira runt till efter midnatt med polarna. Suck. Elle går och går, allt funkar. Fast om jag vill göra gott intryck första veckan på jobbet kan jag inte gå runt som en zombie. (sånna fasoner får vänta ialla fall tills om ett par månader)

Därför tänker jag vara trist och säga godnatt nu. Sleep tight, vi ses och hörs imorrn!

träningstankar i biokön

Skrapade ihop tretton kilometer igår. Egentligen var det meningen att jag bara skulle ta min vanliga runda på åtta. Men när jag märkte att konditionen är på tillbakagång och att benen knappt  gjorde sig påminda, var det ingen tvekan. Klart att det skulle bli en långdistans! Jag hade även tur med vädret. Efter ungefär en kvart slutade det regna och endast ett fåtal droppar landade på kepsen. Hög på springglädje kom jag hem och råkade på dagens andra tur-grej: bjuden på middag. Inte illa någonstans!

Just när middagen var avklarad och jag var nyduschad fick jag ett sms. Jag hade tidigare frågat syster om hon ville gå på bio. Slängde fram Arkiv X, Narnia och Mamma mia som förslag. Hon svarade med Kung fu panda. Hmmm... Jag och barnfilmer brukar inte gå jättebra ihop. Men vek mig för överheten och bokade biljetterna. De skulle i sin tur hämtas ut en timma innan föreställningen började. Jag hade ingen stor lust att hänga i stan utan att ha något vidare för mig.
"Aha," tänkte jag till. "Har inte varit på Sats Stureplan på evigheter. Klart jag måste kolla in att stället fortfarande står kvar!"
När jag hade kommit igång rejält klev en annan tjej in. Hon hejade glatt på några killar och började lyfta några vikter. På avstånd såg hon ut att vara i min ålder. Men när jag kom närmare såg jag att hon var betydligt äldre än så. Hennes ansikte var fullkomligt sönderopererat! Det var lyft till den grad att ögonen verkade kattlika och munnen hade svårt för miner. Jag reagerade med bestörning. I normala fall har jag inga som helst problem med plastikoperationer. Men när någon gör alldeles för många förstör det mer än förskönar. Jag funderade på det under hela tiden jag tränade. Blev ledsen när jag insåg att många gör allt för att inte bli äldre. Kommer jag själv bli sådan? Jag som nu tränar för att inte bara bättre, utan även se bättre ut. Är det jag som om femton år opererar mig för att släta ut ansiktet, skulptera om benen och suga bort magen? Önskar att jag skulle sätta ner foten och säga ett bestämt nej på den frågan. Det sorgliga är att jag inte kan göra det.

Med de tankarna i huvudet mötte jag upp syster med make utanför Rigoletto. Efter filmen gick vi en långpromenad runt stan. De verkar ha det utmärkt tillsammans, nygifta och allt! Vi nådde Sergels torg och tog rulltrappan ner. Jag och systers make småknuffades och han fick in en träff på ena axeln. Jag halkade till, väskan kom i svängning och jag föll rakt bakåt! Nu stoltserar jag med fem paralella skrapsår och svullen vänsterhand samt maffigt blåmärke på ryggen. Om  någon får för sig att fråga vad som har hänt, kommer de nog inte tro på jag-ramlade-i-trappan-versionen.
Synd. Den är ju sann.
Nope, nu ska jag ut en sväng i solskenet innan dagen blir alltför långt gången. Ha det gott, my darlins.

trist

Åh, sånt tråkigt väder ute! Jag hade sett fram mot ytterligare sol och klarblå himmel. Istället faller regnet i små, små droppar och hela stan vilar under ett kiselgrått täcke. Har egentligen inte lust med någonting. Lustigt det där, hur en sådan känsla bara kan invadera. Igår kväll var jag pigg på precis allt. Hade massor av idéer på hur man skulle kunna förgylla en helt vanlig lördag i augusti. Nu vill jag helst krypa ner i sängen igen och bara sova. Alternativt läsa en bok eller kolla på tv. Men det kan jag inte ge efter för, inte nu när jag innerst inne vill göra något skoj. Trots duggandet ska jag aktivera mig med en löparrunda. Tror att jag läst någonstans att det bästa springvädret är just när det regnar. Man slipper få solsting, vattnet kyler och man känner sig attans duktig när man kommit hem. Hepp, hepp!
Hoppas ni har det bra där ni är!

första intervjun...

... är gjord! Visserligen ingen av gigantiska proportioner, men ändå! Tidningen har varje vecka en kolumn som heter "Fem frågor". Det är precis som det låter; fem frågor rakt upp och ner till en aktuell person. Denna gång föll valet på Lennart Persson som ska ta över rollen som nyhetsankare efter Jarl Alfredius på Aktuellt. En mycket trevlig och ödmjuk person som trots tidspress svarade utförligt på mina frågor. (Nu blev jag med ens blir väldigt avis på honom. Tänk om man fick bli ankare någon gång i framtiden! Men med 38 år i branchen har har förtjänat det.)

Känns skönt med en mjukstart, de brukar vara de vara de allra bästa har jag för mig.
Fick för övrigt höra för en stund sedan att några läsare hört av sig och frågat vem den där Ruth är. De tyckte visst att jag skrev väldigt bra och kommer att bli en tillgång på tidningen. Ser man på. Det blev en bra första dag, trots fladdrande fjärilar och cykellös i en stad där alla far runt på två hjul.

första dagen på nya jobbet

Nu är jag på redaktionen i Uppsala. En hel timma har gått och jag funderar på vad som ska ske härnäst. Chefredaktören har semester och jag väntar på att redaktionschefen ska komma tillbaka från en fotografering. Kanske redaktionsmöte snart?
Jag sov förvånandsvärt bra för att ha hela magen full av fjärilar. Däremot väcktes några gånger jag då grannarna renoverade sitt hus långt in på småtimmarna. Förstår inte riktigt hur man kan dra igång borrmaskiner och dra igång en serenad med hammare halv tre på natten!
Jag hade planerat att ta med cykeln till Uppsala för att ta mig mellan stationen och redaktionen. Men när jag kom till pendelstationen tog det totalstopp. Inga cyklar ombord på tågen mellan 06.00 till 09.00. Attans jag som hade hört mig för igår och fått klartecken! Hade inget annat val än att dumpa hojjen. Fick ta bussen från stationen istället och blev 30 kronor fattigare. Får antingen skaffa en cykel här i Uppsala eller åka pinsamt tidigt en morgon.

Jag har pratat en stund med en av mina nya kollegor och det hela verkar lovande. Det är många som har semester och redaktionen ekar halvtom. Kanske lika bra att det inte är så mycket folk här. Då fårjag tid att vänja mig och komma in i arbetet. Men så här långt tror jag det kommer bli riktigt bra!
Oh, nu är det morgonmöte. Sweet, dags att bli en äkta skjutjärnsjournalist!