arguing with a machine

Skriver ut papper i punkt, det vill säga i punktskrift (eller blindskrift om man hellre vill säga det.) Ljudet påminner mest som en motorsåg som hakat upp sig. Knatterknatterhackhackknatterknatter... Everest, som skrivaren heter, har talsyntes och berättar högt och ljudligt om något inte stämmer. Två snurrande gummibitar matar ner pappret in i skrivaren. De slinter mest hela tiden och apparaten vrålar "slut papper" var femte sekund. De tre första gångerna trycker jag tålmodigt på knappen online (som finns längst till vänster på nedanstående bild) Resten av gångerna svarar jag; "näää. pappret är inte alls slut." eller  "sluta ljug, du vill bara ha uppmärksamhet" Skrivaren svarar "slut papper" . "Den som sa att, han va att!" replikerar jag och känner nästan att diskusionen är vunnen. "papperstrasel" menar apparaten. image94"Jaså du, här ska du få se" säger jag barskt och drar bort alla papperna som finns. "slut papper" ekar Everest.

Jag kan mer ärligt hjärta säga att jag avskyr den. Vore den inte så förgjordat tung, eller för den delen viktig i mitt arbete. Ja, då hade den åkt ut genom fönstret. Vill höra den upprepa sina protester då! Muahahaaaaaaaa

(Å den som kommenterar med; arguing with a machine is like running the special olympics. Even if you win, you´re still retarded åker på en smäll. Ok!)

Nä, nu måste jag faktiskt jobba.

Så här hittar du mig om jag försvinner

Deppardagen över motvind och ösregn förklaras härmed vara över. För idag, käääära vänner, idag skiner solen och blänker underbart i hustaken. Ja, jag ser ju det härifrån femte våningen på södermalm. Puts väck är de dystra tankarna och har blivit ersatta med "Mja... hmmm.... det kanske inte är så illa med hösten ändå".

Det var minusgrader när jag sprang i morse. Den första kvarten längtade jag efter vantar och öronen värkte i kylan. Kollade oroligt framför mig för att inte halka omkull på något slajmigt löv eller ispöl. Det far igenom hjärnan ganska ofta när jag är ute; tänk om något skulle hända! Man kan ramla, halka, bli påkörd, springa totalt fel. Allt detta som helt enkelt gör att man inte riktigt kan ta sig hem på egen hand. Jag har dessutom inget med mig som avslöjar vem jag är. De är skickliga som kan klura ut en persons identitet utifrån låtlistan på Ipoden... För att underlätta letandet efter mig: (om jag nu inte skulle dyka upp till jobbet eller något sådant) Jag har på mig en svart keps med blå rand, röda fladdriga vindtygsbyxor, svart löpartröja med luva (står även rönisch med reflexbokstäver längs sidan) eller brun löparjacka med rosa pikanta detaljer. Löpardojjor som från början var vita med tre blåa streck.

Förutom risken att tappa bort mig själv, gick rundan kalasbra! Allt går så mycket lättare när man slipper motvind och ösregn!


Blir jag känd nu?

image93Det regnar i dag. Igen. För femhundrande gången den här veckan. Och vi har bara hunnit till tisdag. Suck. Det gick inte ens att komma förbi spärren på stationen på första försöket. Men jag kände mig åtmistone ganska fin med svarta jackan, turkosa halsduken och midsommargröna mössan. Tur det, vill jag påstå. På tåget satt en kille i svt-jacka och en bamsing till kamera på axeln. Filmade hit och filmade dit, fast mest på en kille som bläddrade i gratistidningar. Han fick instruktioner om att se intresserad och överraskande ut.

Om det är ett inslag från lokaltrafiken i Stockholm på nyheterna i kväll. Spana efter den där piffiga tjejen i bakgrunden. Hon som försöker att inte se allt för nyfiken ut om vad grabbarna i sätet bredvid pratar om. Det kan trots allt handla om en pangnyhet, vem vet?kyrkogårdar och andra dödligheter

Skogskyrkogården mässar den metalliska rösten på tunnelbanan. Det Stephen King-klingande namnet osar oroande. "Äh, så illa kan det väl ändå inte vara" slår jag fast och viftar bort tankarna på ond, bråd död. Utanför stationen försöker jag lokalisera mig. Det första jag får syn på är två skyltar som visar åt varsitt håll: Skogskyrkogården och SkogskremeringenHoppsan, vill man verkligen veta vart kremeringen ligger?

Vänder bort blicken och tvekar som vanligt åt vilket håll jag ska gå åt. Du som läst bloggen förut vet om mitt lokalsinne inte är mycket att lita på. Spanar åt vardera väderstreck och ögonen fastnar på Iris begravningsbyrå. Ja, det behövs väl antar jag. I alla fall en gång under vars och ens levnad.

Kommer på åt vilket håll jag ska åt och pinnar på. Regnet strilar ner och fäster luggen bestämt vid pannan. Klackarna ekar taktfast och löven sprätter åt sidorna. Då uppenbarar sig stenhuggeriet. Specialité gravstenar står det på en granitplatta med guldtext. Finns det så mycket större marknad för stenhuggare?

Nä, mer död än så här orkar jag inte med. Inte en dag som denna då solens frånvaro är räknad till nio dagar. Gör mitt ärende så fort jag bara kan. Skyndar på stegen och återvänder till de levandes värld. På Skanstull finns visserligen Allahelgonagatan. Men det låter så mycket bättre än Kyrkogården. Eller vad tycker du?

entvåtrefyrfemsexsju

Hoppsan, inte meningen att förra inlägget skulle blivit publicerat. Det var ju bara ett utkast... Nåja... mycket att göra åt nu. Jag tar vid där jag slutade:
(Den lilla späda blondinen med läckra skor läspar- det gillar jag. Hon är således inte helt perfekt)

Det pågick fyra kurser samtidigt, nybörjare till proffs. Vi, tio tjejer från Ladies, ställde oss i en klunga. Jag högg tag en i handen och kände att jag aldrig ville släppa taget. Skulle jag, som rör mig lika smidigt som en skuttande elefant, dansa inför alla andra? Nä, så roligt ska vi inte ha det.
Blondisen radade upp samtliga och fick oss att räkna i takt. Basestep, cubastep, rumbastep, snurrar och andra magiska steg som tillslut förvandlas till salsa. Vänster fot först, höger följer med. Entvåtrefyrfemsexsju- entvåtrefyrfemsexsju- entvåtrefyrfemsexsju...

Gick nästan av sig själv till slut. Ljudvolymen var öronbedövande och vi i slussades runt till olika partners och tragglade in rörelserna. Killen i den gröna skjortan var så nervös att han skakade. Killen i den randiga skjortan var järnfokuserad. "Hey man, det är inte ett kärnvapenkrig du basar över. Bara en tjej som försöker lära sig salsa" ville jag påminna honom. Men han var så sammanbiten att jag tvivlar på att han överhuvudtaget skulle hört en bomb brissera. En man som passerat sina bästa år pratade oavbrutet och den lille colombianske grabben med Beckham-diamanter i öronen undrade om jag skulle komma tillbaka nästa vecka. Ett par döpte vi raskt till Det Franska Paret.  Hon hade röda mönstrade strumbyxor till en knälång brungrön komplicerad klänning och han tajt, tajt skjorta accompangerad med en smal mustach.

Till min stora förvåning var det riktigt roligt! Har till och med funderat på att börja på en Salsakurs. På riktigt.

eys salsa

"Välkomna till Västermalmsgallerian på Fridhemsplan. Klä er gärna kvinnligt med kjol och klackar". Så stod det på inbjudningskortet för Ladies Club Stockholm. Jag anade att det skulle bli något dansaktigt. Typ tango eller buggliknande. saken är att jag är lika dansant som hulken. Det här med rullande höfter och schvung i stegen lyckas inte alls speciellt väl. Man ler lite krampaktigt och hoppas på att ingen egentligen ska upptäcka vilken vandrande katastrof man är.

Hör och häpna. Det var kanonroligt så där skoj att man bara vill le stort hela tiden! Instruktören var en liten blondin iklädd höga silverskor med virvlande remmar. Jag fick mitt lystmäte i att hon läspade...


dimmornas paradis

Skatteskrapan på söder var dolt i dimmorna i dag. Hela stan var faktiskt insvept i slöjorna och jag funderar allvarligt på om Älvornas riksförbund har sin årliga konferens. Under min morgonpromenad höll jag nästan på att gå fel. Ja, det är väl ingen nyhet för de flesta av er. Mitt lokalsinne är närmast obefintligt och bör inte ens litas på under brinnande krig. (Absolut inte då. I stressade situationer blinkar det bara ERROR i hjärntrakten där lokalsinnet finns.) Jag såg fem meter framför mig och fick nästan räkna ut vart jag befann mig utifrån hur många kilometer som spratt iväg under sulorna.

Vet du vad det bästa är med morgonpromenixer? (ja, förutom att man blir piggare, bättrar på förbränningen och blir en allmänt trevligare homo sapiens) Frukosten! Det är harmoni i ett nötskal.

Nä, nu börjar det bli dags att checka ut för idag.

sanningen som stressade stockholmare

Den som trodde att Stockholmare är snabba i movsen har fel, fel, fel!  Eftersom jag är född så hysteriskt många veckor före utsatt läge, tycker jag att jag kommit tidigt för resten av mitt liv. Därför var jag i vanlig ordning sen till pendeln.  På stationen drar jag fram kortet redan i svängdörrarna, satsar på en någorlunda tom spärr och fokuserar med handen i exakt läge. Då stannar tanten framför mig. Rotar i väskan efter sitt färdbevis. Det går hela tio sekunder, folk ramlar nästan på varandra i stressen av att stå helt stilla en stund. Proppen löses upp när tanten fiskar upp kortet och kommer igenom spärren.

På centralen segar folk på stegen. Jag springer i kringelikrokar och serpentinbanor och träningsväskan dunsar taktfast mot knävecken. Hoppar ut på trottoaren och hinner över gatan precis innan det slår över till rött. Förbi Åhléns, spanar ner på Sergels Torg (där två tjejer ropar i en megafon samtidigt som de korsar plattorna. Vad hör jag inte riktigt, Robbie Williams sjunger så blodet nästan koagulerar) Barnvagns-maffior tar upp trottoaren. Pensionärer, turister och fjortisar i rad fungerar utmärkt som kravallstaket. Vore jag inte uppfostrad i fredens tecken skulle jag förmodligen gasta from the top of my lungs: "Men flytta på dej. Jag har ju bråttom!"  Stormar ner för trapporna på Sats, skuttar ur skorna, drar fram kort numero dos. Vad stressade jag för? Har hela sju minuter på mig innan klassen börjar!

Oh man
, vem behöver uppvärming efter ett intervallpass som denna? I perfekt tid mojsar jag in Corebrädan i en liten lucka mitt på golvet. En tjej som fasligt väl känner igen hälsar glatt. Från vart känner jag henne? Kyrkan, Shalom, Kagge, Skolan, Kalmar... Jag funderar så jag nästan missar ett upphopp. Vem är människan? Det står helt still i tankeverksamheten. Pucko-ruth på turné fortsätter utan avbrott.

studsande bakterier

Katastrof. Jag har ont i halsen och tung i huvudet. Jag får inte bli förkyld nu, absolut inte. Kan kanske skylla på att hela trappen osar lösningsmedel. Luktar ungefär som det gjorde i hobbyrummet i Kyrkan när jag var liten. Var ute en kort sväng och andades djupt. Syret attackerade kroppen som vaknade till en stund. På vägen köpte jag tuggummi och Danskt rågbröd.
Jag tror nästan jag är beroende av sockerfritt tuggummi. Spelar knappast roll vilket märke eller smak det är. Naturligtvis har jag mina favoriter, men bara det kraskar någorlunda mellan malande käkar går det bra. Har försökt att klara mig utan ett par dagar men det går inget vidare. Och vem är jag att kämpa emot? Ge mig mina tuggummin!

Syster kraxade likt en whiskey-tant när jag kom hem igår. Hon kanske smittade mig, trots att jag satt så långt ifrån jag kunde på soffan. Vi drack te, Pepsi Max och kollade på House. Kan nästan se bakterierna hoppa från hennes snoriga, hesa varelse till min. Borde inte bakterier bli förvirrade av två likadana? 

Är man fortfarande med?

Vad hände med alla klubbarna man var med i som barn? Så vitt jag minns har jag aldrig gått ur någon av dem. Tänk om jag fortfarande står med i registren! De måste undra varför någon som fyllt 20 fem gånger är med i Hoppe Mumsklubben, den där med en leende känguru som maskot. Minns när man med ett lyckligt smil räckte fram kortet som skulle stämplas varje gång man åt på restaurangen.
Jag minns även bokklubben med amerikanska böcker som ingen annan i klassen läste. Det gjorde att man kände sig speciell och utvald. Så märkvärdigt att det nästan verkade som ett kodspråk med andra frikyrkobarn som också var med i Krokodilen. Eller VIPS där man bland mycket fick pannband och block och en bok och en penna. Min var röd och för varje klick uppenbarades magiska ord.

Sara. Matilda och Diana var med i Öskögle 4h. Det var jag och syster med. Man kunde syssla med kaninhoppning eller marsvinsklappning. Det tyckte jag verkade fånigt och ville vara hos hästarna istället. Kan fortfarande mana fram bilden av mig själv i beiga lindrigt rena ridbyxor, halvblanka stövlar, stickad kofta och lingult hår i två dansande tofsar.

Ska leta fram medlemskorten när jag kommer hem till jul. Kanske, kanske existerar någon av dem fortfarande. Då ska jag försöka få ut femton års innestående födelsedagsglass från Hoppe Mumsklubb i Vetlanda. För vi ska väl dit och leka mellandagsrea som alla andra år?

mysteriet med borttappade vantar

Fortfarande kall och frusen. Jeeesus, jag kan inte påstå att jag gillar hösten det minsta. Det blir att pälsa på sig rejält framöver. Om jag inte vore så tankspridd vore väl saken biff. Men vantar, mössor och annat som ska hjälpa till med värmen glöms så lätt bort. Som när jag åkte till jobbet med Bror förra veckan. Han messade och meddelade att mina handskar låg kvar på sätet. Tsss.... halvvägs till pendeln igår kväll insåg jag att reservparet låg kvar på hatthyllan i studion. Vad ska jag göra för att inte tappa bort nästa vantpar? Säkerhetsnålar, snodd genom armarna, slå en knut om tummen och pekfingret, häfta fast, svetsa dit eller använda tejp? Nä, jag vet inte...


big girls don´t cry.

Jag gillar Fergie. Hennes senaste låt sätter pilen rakt där den hör hemma. I Bulls eye. Påminner om och om igen; stora tjejer gråter inte.


I hope you know, I hope you know
That this has nothing to do with you
It's personal, myself and I
We've got some straightenin' out to do
And I'm gonna miss you like a child misses their blanket
But I've got to get a move on with my life
It's time to be a big girl now
And big girls don't cry.


buffy kickar igång dagen

Jag har bytt alarmsignalen på mobilen. Istället för att Starwars väcker mig, blir det hädanefter Buffy the Vampire slayer. Med jämna mellanrum saknar jag den serien väldicgt mycket.  Påminner mig om De magiska fredagarna när jag gick sista året på gymnasiet. Jag kom hem i exakt tid för att sätta på en kanna te och krypa upp i sängen. När kuddarna var tillpuffade, satte signaturen igång. Under 45 minuter fylldes hela världen av vampyrer, slagsmål och slitningar mellan gott och ont i hjältarnas närvaro. När sista ackordet dog ut stapplade resten av familjen in.

***********************************
***********************************
Jag får en adrenalininjektion när Buffy the vampire slayer sätter igång. Kommer upppå direkten och det passar mig alldeles utmärkt. Speciellt de dagar jogg står på schemat. Har nämligen bytt ut tre av veckans morgonpromenader mot löpning istället. Träningsrådgivaren tyckte att jag skulle öka konditionsträningen för att bli fastare i kroppen. Sagt och gjort. 
Jag bloggar jämt och ständigt om att jag tränar. Men är du nyfiken på hur min träningsvecka egentligen brukar se ut? (klart du är)

Måndag:
05.45 Joggar ca 40 minuter.
17.00 Styrka hela kroppen, 25 min cross trainer. (som en mix mellan löpband och skidåkning)
alternativt 12.00 Spinning + core en timma.

Tisdag:
05.30 Stavgång en timma.
18.00 Bodypump en timma, fem kilometer löpband.

Onsdag
05.45 Joggar ca 40 minuter.
17.00 Spinning 45 minuter, styrka mage, bröst och rygg.
alternativt  12.00 body pump en timma, 25 min cross trainer.

Torsdag
05.30 Stavgång en timma.
18.00 Sats Core puls, styrka axlar, biceps, triceps.

Fredag
05.45 Joggar ca 40 min.
12.00 Body pump, 25 min cross trainer.
alternativt 12.00 Spinning 55 min.

Lördag
Morgonpromenad en till en och halv timma.
Vila
alternativt träning om jag missat något av veckans pass.

Söndag
Morgonpromenad en timma.
Vila

Vad tycker du? Är det bra träning för att få en fitnesskropp?

chokladfrosseri

Innan någon påpekar det. Såg att jag stavade fel på aujourd´hui... ska stavas som jag gjorde nyss!

Blev lite varmare på gymmet igår! Gick igenom det nya träningsprogramet jag fick från rådgivningen i tisdags. På Sats får man nämlingen tre gratis rådgivningar varje år.  Frågade om det allra mesta och fick som svar ett roligt och varierande program. Testade mig fram med vikterna och lyckades tillsist att få bra stuns på det hela! kände mig som pucko-ruth på turné när jag glömde fodralet till Ipoden hemma. Du vet den där som man spänner fast på armen. Nynnade halvtyst för mig själv istället.

Träffade därefter Cicci, min vän, på Söder. Hon tyckte jag såg chick ut! Awww,,, snällt av henne. (Eftersom jag fortfarande inte vet hur man blåtandar in bilder från mobilen i datorn, så kan du inte se hur jag såg ut. )  Vi traskade till Chokladfabriken, den på Reinsternsgatan. Har aldrig varit där innan. Däremot har jag spanat in och undrat när de egentligen har öppet. Det hade de nu. En magisk värld översållad av choklad öppnade sig. Cicci guidade mig genom sorterna och vad man inte får missa. utbytte tankar och åsikter tils personalen kastade ut oss... Haha. Vi blev inte inlåsta i allafall. (som när jag blev inlåst på MCdonken i Bromma. Har jag berättat om det?) Genom söders gator och medborgarplatsen och Fatbursparken till Södra station. Märkligt det känns att namedroppa Stockholmsplatser så här. Om jag hade vetat det när jag tog studenten! Livet är bra märkligt...
Vinkade hej då medan tågen susade förbi.C´est froid au´jourdhui

Det är kallt och jag fryser. Mer spännande än så blir det tyvärr inte idag. Sitter med min nya gröna mössa nerdragen över öronen. Tur att den är så vansinnigt snygg, annars hade det aldrig fungerat.
Ska iväg till gymmet om ett litet tag och  hoppas på att jag blir lite varmare då. Rackans, nu börjar flera månaders lidande med snö, kyla och arktiska vindar. Hur ska man stå ut, har ni några tips? 

Nu är det täääävling igen

Listen up folks! Här är ytterligare en tävling i goodie bagens anda. Klart att både du och jag vill vinna den! Tjejen som anordnat tävlingen har en blogg som lyder under namnet Lolita. För att vinna bör du raskt och ledigt klicka  här och göra det som står.

Bonne chanse, snyggingar. 

bara det rimmar så...

När man lovar något, säger Bror att man ska säga någon amerikansk ramsa. Det är väl bra, antar jag. Ja, rent av skojigt. Men inte när versen inte går att minnas! Det värsta är att den bara består av tre rader... Låt se om det går bättre nu än i går kväll:
"Cross my heart" (det var enkelt. Början är alltid lätt.)
"and wish to fly" (hmm... nä)
"and want to die" (usch, det lät fel)
"and ask the sky" (låter inte rätt)
"ay.ay,ay" (ja. det rimmar ialla fall)
Äsch, jag struntar i mitten. Är nog inte alls viktig, det roliga kommer på slutet. Hör här:
"and stick a needle in my eye"

Är den inte hysteriskt skoj? Här är ramsan i sin helhet. Kom i håg den nästa gång du dyrt och heligt lovar något. Imponera på omgivningen och mässa tydligt: "Cross my heart and ay,ay,ay. And stick a needle in my eye"


free john blund

Du vet känslan när man är mysisgt nyvaken. Sträcker  ut sig till bristningsgränsen som Hobbe.(tigern i serien kalle och Hobbe, ya know) Gojsar runt i täcket och trycker huvudet i kudden. Den där sekunden då inget i världen kan gå upp mot att just snooza i sängen. Viljelösa fingrar famlar efter mobilen och siffrorna lyser 03:16. Seriöst, kvart över tre. Mitt i natten- då ska man sova som bäst. Men det går inte.
John Blund är kidnappad och Lord Farquad har stulit drömsanden och skickat den till Tingeling som i sitt oförstånd (hon är trots allt en älva...) har glittrat ut i ett försök att vara charmig.
Suck.

Vad sysselsätter man sig när alla andra sover? Då mindes jag att protokollet inte var klart. Det där som jag lovade mamma för ett halvår sedan att skriva rent. Letade fram papperna och försökte efter bästa förmåga tyda min mors slingerbultar. Checkade av klockan: 04:19. (Inte ens Sats är öppet vid den här tiden.)
Suck.

Då gick det upp ett ljus! Facebook! Sajten som man aldrig hinner besöka i vanliga fall. Anföll vampyrer, ritade på någon slags wall, sökte gamla klasskompisar.... Hur hinner folk med allt det här?

Alarmet tjöt fram Stjärnornas krig. Att vakna till tadadddddddtadadaaaa inger känslan att hela världen är ett äventyr och att precis vad som helst kan hända. Bra va? Jag snörade på mig joggingskorna. Drog på de skönaste (samt fulaste) träningskläderna och fäste reflexet. En underbart skön löprunda!

Redo för en ny dag.
I natt hoppas jag på att John Blund har blivit frisläppt. Free John Blund!!!


det magiska med mammas kakor

Gööööteboooorg.... Vistelsen varade inte så värst länge i stan. Syskonen P begav sig med väldig hast vidare mot  Halmstad. Där väntade bror II (som faktiskt är äldre än Bror) och föräldrarna. Tänka sig, träffa hela familjen på en gång. (Och det som inte ens är jul.) På väg från stationen ringde systers mobil och hon hamnade på efterslänten. Jag och Bror tog chansen; rundade hörnet vid ena tennisplanen och kom ur sikte. "Får se hur bra hon är att hitta nu" skrattade vi lite så där elakt.  Ångrade oss lite smått när hon ringde och lät alldeles uppgiven. Men det var inte vårt fel att en stor (ful och förmodligen ganska korkad) hund hade hoppat upp och satt tassavtryck på jackan. För att inte göra situationen för grå och allvarlig skrattade vi rått. Hon log efter en stund, hon med.

För att inte tråka med detaljer som bara är skojiga i klubben för inbördes beundran... Det blev en kanonrolig helg. Vi fick träffa Bror II´s nya flamma och hennes son. Vi kollade på Pablo Fransisco, senaste Beck-filmen, pratade och åt jättemycket mat. Mamma hade dessutom med sig kakor. Hembakta med mängder av kärlek och omtanke i. Det är man inte bortskämd med. (Speciellt om man som mig inte är speciellt förtjust i andra kakor än just mammas.)

På kvällningen var det dags att dra på sig klänningen där en uttänjd mage får plats. Skulle nämligen käka på en Westernrestaurang! "Där får man dollarchips, BBQ-sås och flera kilo kött" sade Bror II lyriskt. Och det fick man. Mitt bland en-litersglas fyllda med Pepsi Max, dansande servitriser och perfekt kött kände jag mig lycklig.

Min familj, den går inte av för hackor.

perla ringde mig

Jag har pratat med Perla Bjurenstedt!!!!  Det är stort. Större är att han ringde upp. Jag känner mig nästan lika salig som när Linda Börud hörde av sig.

(Vet du inte vilka mina gamla idoler är, rekomenderar jag å det starkaste en kurs i åttio-talets frikyrko-sverige.)

drabbad av (o)provocerat våld!

No way José. Jag säger det bara, aldrig mer tåg! Inte när man får smörgås och kaffe och svepa runt händerna i  varma citrondoftande handdukar. Dessutom bjuds man på en fantastisk vy över Stockholm. Det ni på SJ, något att ta efter. Eftersom jag redan smutsat ner naturen med att flyga, kändes det inte så farligt med en flaska vatten. Erkänn alla motståndare; smultronsmak är så mycket godare än neutralt Stockholmskranvatten.

På väg till Bror genom Göteborg i kvällsskrud guidade jag som värsta infödingen; Där är Läppstiftet, där finns Lejontrappan. Det där är Liseberg och där, där är hotellet där vi var under Mary Kay-seminariet.
Inte för att jag anser mig ha någon speciell dialekt. Det skulle vara med små inslag av småländska i sådanafall. (En supercharmig sådan, naturligtvis) Men absolut inte noll-åtta-snack. Därför förstår jag för mitt liv inte varför de där stöddiga göteborgarna med sin töntdialekt plötsligt kastade en tidning på oss. Inte DN eller Svd eller någon annan som man betalar dyrt för. En lindrigt ren gratistidning var det, snacka om dubbel diss. Och nej, så många eeeee och iiiii och gaah och bah sa vi inte. Inte speciellt högt i alla fall.  (O)provocerat våld kan drabba vem som helst. Och jag känner mig nästan som ett oskyldigt offer.

Långt om länge kom vi hem till Bror. Länsade glatt hans Pepsi Max-samling. Han är bra, Bror. Inte bara för hans föråd av Gudarnas favoritdryck, utan för att han är just Bror.

Osnygg men tuff

Man måste inte vara universums flashigaste person för att träna på Sats. Jag själv är ett alldeles lysnade exempel på det. Ibland bättrar jag inte ens på sminket innan jag drar dit. Vissa gånger struntar jag i lilla läckra linnet som avslöjar biceps och triceps och satsar istället på något rymligare. (Det hade minsan inte hänt på Studio Yami i Oskesam. Den som hade flest guldarmband på sig vann. Och halskedjor, armband liksom stora örhängen. Den som svettades minst under aerobicsen fick även de extrapoäng.)


Dagens outfit:
# Ett par dojjor med en liten blodfläck längst fram
(Efter en oerhört traumatisk snubblingsolycka)
# Ett par träningsstrumpor
(coolt nerhasade för att inte likna 40 plussarna)
# Ett styck trekvartsbyxor
(skönt trekvartsfladdrande)
# En t-shirt i storlek 158 med texten Mzungu,
(För icke-swahilitalande betyder det kort och gott vit utlänning.)

Där ser du! Kom igen nu, hur mycket mer ska jag behöva tjata? Det duger med nästan vad som helst i klädväg. Vissa tränar till och med i shorts, trots att det vrålar 80- tal om det. Jag vill ha en träningskompis!!!!
Nu!!!!


är jag ond?

Vart jag än ska i stan åker jag kollektivt eller promenerar. Senaste gången jag åkte bil var i juli. Temperaturen är cirka 20 grader hemma, duschar stort sett bara på gymmet, samtvättar med syster yster, har lågenergilampor. Flaskvatten har inte blivit hemkånkat  på evigeher. Dessutom kokar jag eget äpplemos...

Rättfärdigar det här att jag flyger till Göteborg ikväll?


varför dansbandskungen får hjärtan att smälta

Det är galet när man plötsligt inser att man jobbar, och inte alls ska blogga. Som de senaste dagarna. Har mycket att göra stort sett hela tiden, men väljer ibland att sitta längre på kvällarna för att ta pauser. I dag tränar jag inte förrän apsent. Då kan man slänga iväg en text. (ja, ni har ju undrat hur jag kan skriva blaj under arbetstid!)

I lördags kände jag mig som en god människa. Inte ens jag uppfattar mig sådan för jämnan, men just då lyste glorian fint. För ett bra tag sedan lovade jag att ställa upp som ledsagare om behovet uppstod. Ord som man hasplar ur sig när man inte riktigt orkar fokusera på vad den andre personen säger. Därefter tränade jag på Sats och löftet rann ur porena.
På fredagen ljuder sällskapsresan från mobilen. Lite lagom disträ uppfattar jag att det är dags att infria löftet. "Jo, ja... hehe... vad roligt det ska bli" råljuger jag rakt i luren. För jag vill verkligen inte följa med till Christer Sjögrens kyrkokonsert. Vi spelar likom inte i samma liga, om man uttrycker sig så. Men någonstans i Stockholm väntar två små damer att jag ska hämta upp dem. Ta dem lungt och säkert till Filadelfiakyrkan och lyssna på Dansbandskungen. Jag har inget emot kyrkan, inget emot söta (snälla) tanter men motsätter mig å det vildaste tiotusen röda rosor vill jag ge till dig du gyllenbruna ögon som aldrig förr varit så blå.  

För att känna mig bättre till mods, botaniserade jag i systers garderob. Kände att jag behövde hjälp från Diesel och Tommy Hillfiger för att överleva kvällen. Som värdig medborgare, hobbyhelgon samt smålänning åkte jag snällt till Hornsgatan och hittade en piffig tant i hatt och en annan utan.
Väl i kyrkan jagade jag efter de bästa platserna. Även om man inte ser vill man sitta i bra läge, resonerade jag med mina tanter i tankarna. På scenen fanns sådana mängder av levande ljus att de kunde värma upp en halv by på Öland. Barstolar stod chickt på svaj och meter och åter meter av skirt tyll. Helt okej resonerade min kritiska hjärna.
Så dånade musiken i högtalarna och Christer Sjögren entrade scenen. Oh, dear. Han ser ut som ett L är första tanken. Skostorleken måste vara över femtio, minst! Nästan irriterad insåg jag att han lät bra. Fåniga dansbandstakter, naturligtvis. Trots det har mannen stämman. Han har stilen. Han har förmågan att smälta hjärtan.

Men jag log saligt och applåderade när Sonja Aldén gled ner för trappan, vacker som en dag. Hade ingen aning om att hon skulle vara med. Vilka skor, sicken klänning. En sådan röst och guddomliga lockar.

När man ser tillbaka på lördagen: Nog för att jag aldrig någonsin skulle missunna två blinda tanter att se sin Christer Sjögren, är jag glad att jag följde med. Fröken Aldén var magisk, Christers basläge nästan förtrollande. Och ja... erkänner så här lite smått...
det var bra...

skriet och hans trillingbröder

image90

Lite smått scary, inte sant? Hur har jag kunnat passerat den varje dag i ett år men aldrig noterat det? Inte förrän en pojke i treårsålder sa: "Oj, han ser farlig ut!"  tittade jag upp och såg grinet. Fick en attack av skrämselhicka! Undrar hur Skriet och hans kompisar hamnade där från början. Det finns nämligen två likadana till uppsatta bredvid. Ett minst sagt skrämmande trillingpar! Kanske är det sådana figurer som bryter sig loss under alla helgona och skrämmer slag på både människor och fän? Hmm... tänker inte ta reda på det. Någon som är frivillig?

av två ting väljs det tredje

För ett par veckor sedan hade Fia födelsedagsfest. Några av gästerna hade kommit enda från Karlskrona. Det är inte närmaste väg, vill jag lova! Jag gjorde mitt bästa i sann visa-stan-anda. Planerade i flera minuter för att presentera de bästa klädbutikerna och skoaffärerna. Funderade vart parfumerna doftar mest och cafeet där latten har just den där aromen, Men när jag föreslog med all shoppingglädje man kan uppbringa, fick jag inte riktigt de reaktioner jag förväntat mig. De ville, hör och häpna, hellre kolla i musik och filmbutiker. Man kommer till Stockholm och struntar i allt vad mode heter för att spana in cd-fodral. Nä, jag förstår det inte heller... Men det så klart, alla kan ju inte älska kläder lika mycket. Nu kan jag dessutom adresserna till några av stans bästa skivbutiker. Någon som är intresserad att hänga på nångång?

Nä, nu är det dags att göra sig iordning för i kväll. Du får veta allt värt att veta om några timmar. Tills dess, glid i frid.

De förbaskade men underbara

Cissi, min vän, ringde för ett par dagar sedan. Vi bestämde raskt att det fick bli en fika dagen efter och råkades vid skatteskrapan. Du vet den där på Götgatan som har en galleria. (På söder, ja!) Gick runt bland butikerna och försökte känns oss hippa.Gick väl så där bland alla sjuttonåringar och annat löst folk. Hur blev jag så här gammal? (skakar på huvudet så tankarna ramlar av)

"Vi måste gå till den engelska butiken vid söderhallarna" sa Cissi.  Jag följde med men ville inte erkänna att jag inte varit där innan. Det lät så självklart när hon sa det, att man skulle ha varit där massvis med gånger. Och eftersom jag inte vill vara smålänningen som inte har koll, lekte jag världsvan. Det gick fint enda tills vi kom fram till Jelly beans-hyllan. "Sånt här har jag inte smakat på." hasplade jag ur mig. Ja, om man inte räknar med Karamellkungens vattniga varianter. "Prova" sa Cissi. Proceduren att få ner dem i påsen gick nästan smärtfritt. Om man bortser från att jag fick pinsamt många som smakade marshmallows. (Man drar ut en bricka och beansen rasar ner. Man måste vara superkoncentrerad samt finkänslig till tusen)

Nu blir det svårt. Beans är bland det godaste jag någonsin provat på! Så mycket smak i sådana små kluttar. Det föreligger beroendevarning här! Jag gör bäst i att hålla mig så långt från Engelska butiken som möjligt. Risken är dock stor att jag råkar gå till Medis, in i söderhallarna, fortsätta längst bort och uppför trappan. Jag menar, det kan hända även den mest motståndskraftiga. Det bara sker. Det är lättare än man anar att bara ramla in.


borde stannat kvar i sängen

I dag är jag klantig. Först brände jag sönder munnen sönder och samman. Det blir så när tomat blir alldeles för hett och kokande. (känsliga läsare varnas) Skinnslamsor hänger i serpentinlånga remsor. Andas för jag för djupt kittlar de magmunnen.

För en stund sedan välte jag en kopp ljummet vatten över tangentbordet. Trots att jag torkade med handduk och vände allt upp och ner, blev det nog fuktskadat. Det går inte skriva en vanlig trea eller sexa. Se; 34, 67. Det funkar ju inte att ha det så här. Tur att jag inte är revisor och behöver siffrorna mer än normalt. Men det blir svårare att logga in på Sats bokningar. Jag har både trea och sexa i numret. Får lösa det här på något smart sätt. (Byter mitt tangentbord mot någon annans... kan fungera!)


Ett spel i fem akter om att inte finna det man söker

Sliding doors
Efter en trevlig kväll hos paret Storm på Kungsholmen, inser jag att klockan blivit sen. Det är av yttersta vikt att vara hemma senast 21.00. Att missa Heroes är överfört till listan av dödssynder. Och en sådan synd, oförlåtlig till råga på allt, vill man inte begå.
Jag rusar igenom spärrarna och satsar upp för trappan. I vägen hasar en tant, kärring, stoppkloss, äldre dam med tyngd i stegen. Har ett tuggummi fastnat under sulorna, kanske har hon snubblat i en hink med tapetklister. Ett står klar: Jag kommer inte om. Ty hon är icke endast långsam, hon är tillika bred som hon är lång. Tåget, det där blåa, står på perrongen. Med ett kast som påminner om Stålmannen flyger jag mot dörrarna. Dunsen ekar över stationen. Det låter så när man får närkontakt med nystängda dörrar. Tåget skramlar iväg och baklyktorna speglas i mina ögon.

Vardagsmotionens mecka
Varv läggs till varv som läggs till varv på perrongen. I skenet från en gatlykta läser jag ett uppslag ur en gratistidning. Ena rubriken är lite svår att se, det står en pappersmugg från Mc Donalds i vägen. Efter 25 oändliga minuter kommer tåget rullandes. Den här modellen går lite tystare och ljuset är kliniskt vitt. Lite som på operation skulle jag kunna tro. (Nu har jag aldrig varit på kirurgen, men det kunde mycket väl kunna vara så) Susar fram i stockholmskvällen.

Rekordtid hem
Fem snabba senare står jag med mina Converse på hemma-perrongen! Nu måste det bli rekordfart hem. Heroes har redan börjat och vem vill missa mer än nödvändigt? Hoppar ut i vägen, trots att det lyser röd gubbe. (Don´t try this at home, kids) Vägen fortsätter till den plats där det självlysande turkosa huset syns. I kanten av gula villans trädgård, saxar jag över häcken i en salig mix av Janne Boklövs V-stil och Emma Greens pumaskutt. Famlar i väskans nyckelfack, känner bara tomhet. Kisar ner, lika tomt som innan. Omgiven av mörker trycker jag fram mobilens ficklampa. Vänder träningsskorna, petar undan vattenflaskan. Lyfter på handduken. Det här är inte alls bra. Nycklarna ligger kvar på kontoret.

Ensam i mörkret
Jag står på trappan utanför ett nedsläckt hus. Syster är hemma om tidigast en timma. Erik är inne i stan och kommer senare än syster.  Det är inga lysande utsikter. Jag tar skateboarden som står lutad mot räcket och placerar mig där. Gungar fram och tillbaka som ett rumänskt barnhemsbarn. Det kommer vit rök när jag andas. Dunvästen täcker plötsligt för lite för att värma ordentligt. Fingrarna blir stelare och stelare. Huttrandet tar över och hela jag fryser.  Där, vaggandes på en skateboard en sen onsdagskväll i oktober,  tar jag ett beslut. Det är dags att bättra på grannsämjan.

Dödssynd compleated
Gör man så här i Stockholm, går det verkligen för sig? De ringer inte polisen eller nationalgardet? Finns bara ett sätt att ta reda på det. Jag prövar. Kliver fram med bestämda steg till närmaste huset. Plingar på och i samma ögonblick som dörren öppnas, kommer jag på att jag kanske bör säga något. Helst smart och eftertänksamt och hemskt gärna coolt. "Eh... jag bor där borta. I det gula huset och jag kommer inte in.... Jag menar... jag har glömt nycklarna och ingen annan är hemma...." Hon tittar på mig som om jag hade grönt hår. Med stor skepsis får hon fram om jag vill komma in. Jag nickar fruset.  Sätter mig i soffan och sneglar mot tvn. De ser på Top model. Fel kanal! Men det är varmt och familjen säger snälla saker. Kanske kan det väga upp mot Heroes?


änglabarn"Men Jesus kallade dem till sig och sade:
"Låt barnen komma hit till mig och hindra dem inte:
Guds rike tillhör sådana som de. "


god jul, ruth

Har du börjat slita håret inför julen ännu? En liten vink vad jag skulle vilja hitta under granen. (Blink, blink)


lika klart som smart

Har du sett den där reklamen från Marabou? Det är ett par sekvenser där ett äldre nakenbadande par plötsligt får sällskap av grabbgänget på mopeder, tjejen vars pappa visar pinsamma bilder med flera. Allt avslutas med "Hur många rutor krävs det för att göra dig glad igen?" 

För mig är svaret lika självklart som glasklart: en.

Jag är ruth, det vill säga en ruta. Genialiskt, inte sant?

skrikhals goes sötnos

Jag känner mig förvirrad. Å ena sidan är jag högst irriterad, å andra kan jag inte annat än att småle. Källan till denna känslostorm är Skrik-ungen. Låt mig berätta! I samma byggnad som kontoret  finns även vanliga lägenheter. På andra- tredje våningen bor en liten mini-människa med fantastiskt stora röstresurser. Ett par gånger om dagen hörs hans ekande illvrål längst in till alla otillgängliga områden. "Åhhh... håll snattran, hemska skitunge*" brukar jag i ren förtvivlan gasta.

I går när jag hoppade ner för trapporna, förändrades hela min inställning. Där satt han i vagnen och såg så där oförskämt gullig ut. "Hej, hej!!"  bubblade han och viftade med knubbiga armar. Han sa hej. Han vinkade. Han  fnissade. Allt detta till mig! (vände mig faktiskt om och tittade om det var någon bakom). Barns reaktioner när de möter mig är antingen en kräkkalvalkad eller illtjut. Vad är det som pågår? Och framförallt. Går det att hysa illasinnade känslor mot Skrik-ungen, trots att han var en sådan förtjusande sötnos?

* byt ut "snattran" , "hemska" och " skitunge" till mer lämpliga uttryck, om du känner för det.


det är ren tortyr

Jag är inte den som ger sig i första taget. Speciellt inte en dag som denna. Vill du veta anledningen? (ja, så klart. Varför frågade jag?!) Bredbandet har inte riktigt velat fungera. Jag har kort sagt varit totalt avskuren från world wide web under fler timmar än som är humant. Därför har det varit lite snålt med blogg-inläggen de senaste dagarna. Mycket klarar jag mig utan en dag. Men att ta bort mitt internet, det är som att inte låta Zlatan komma i närheten av en läderkicka under ett träningspass.


Nu bestämmer jag att ingen annan får tycka annorlunda.

Hur gick det egentligen med Hugo Chavez alldeles egna privata tidzon? Jag hörde bara att den skulle börja gälla från och med förra måndagen. En hel vecka alltså. Någon som vet om Venezuela ligger en halvtimma före det "imperalistiska" USA? Mitt högst personliga tycke är att Señior. C själv lider av ett giganstiskt ego och tillika storhetsvansinne.