bageriet stormgränd

Du sitter väl ner? Bra! Jag vill inte att du trillar omkull av ren förvåning nu. Jag har nämligen bakat! Japps, du läste rätt! Jag fick en ingivelse när jag vaknade i morse och tänkte: "var längesedan det var som jag bakade. Varför inte göra det idag?" Med regnet slåendes i nacken gick färden ner till affären. Mjöl, ägg och annat som kan tänkas vara bra när man bakar landade i ryggäcken. Låt baket börja! Och resultatet? Det ser du nedan!

Det blev Äpplebullar, äpplegrottor, vanliga brödbullar och skurna chokladbröd. Jag känner mig... ja... nästan huslig! (men det får du lova att inte säga till någon. Tänk på mitt rykte!)
att va söta å lika som bär...

image81När Malin berättade att hon och Markus väntar tvillingar, blev jag naturligtvis jätteglad! Inte bara det att det är speciellt att vänta två. Utan därför att det är speciellt att vara två! Det är en av de mest fantastiska sakerna som finns! Jag tycker ärligt synd om alla som saknar en tvilling i sina liv. Ett sådant syskon är så mycket mer än bara en i skaran. Det är personen man varit tillsammans med sedan allra första början. Jag älskar mina bröder högt. Men det är en annan känsla jag har för min tvilling. Man har en tillhörighet, något som bara vi har och de som inte är tvillingar kan omöjligt förstå det. Kolla bilden ovan! Där är vi fyra månader gamla och söta som få... Haha... Lika som bär och nästintill omöjliga att se skillnad på. Visste  du att pappa faktiskt blandade ihop oss som små knoddar? Det är sant!!!
image82Vi blev lite äldre och började inse vad det egentligen innebär att vara nästan likadana och lika gamla. Bästa kompisen var alltid med, vare sig man var hemma i lekparken eller hos farmor och farfar. På bilden "hjälper" vi till med höskörden!


Det har alltid varit "vi" "vår", "oss". Som: "Du är lika gammal som oss". Visste du att det dröjde ända tills vi var 16 och började gymnasiet  innan vi lärde oss säga "jag"?  Ahhh... du behöver inte frusta att det är tragiskt.... Nu för tiden kommer det automatiskt att prata i singular. Fast lite tomt är det emellanåt erkänner jag med visst motstånd.


image83Några år senare.... fortfarande lika och många har svårt att se skillnad på oss. Åtminstone de första gångerna. Därefter brukar det gå jättebra. Trots att vi är tvillingar och väldigt lika, är vi även extremt olika! Som många andra tvillingar har vi utvecklas åt varsitt håll och fått olika intressen.

Som vi brukar säga; Tvillingar är något man föds till. Ett öde som ibland blir tung att bära. Men trots allt är det en välsignelse och borde vara en mänsklig rättighet.


tur som en tok

Vad blir det om man läser mitt namn baklänges? Just det, (h)tur! Å det tänkte jag ha nu. En tjej som bloggar under namnet turbotrollet lottar ut en goodiebag till de som länkar till hennes blogg. Kändisar brukar få sådana när de kommer på premiärer, fester eller modevisningar. Där kan det bland annat finnas plattänger, make up. parfumer, väskor, halsdukar, spa-vistelser. Det kom någon regel förra året att väskorna inte får vara för dyrbara. I vissa fall gick värdet i dem upp till fem hundra tusen dollar! Nu är de inte lika lyxiga, men likväl åtrovärda! (Har jag nämnt något om mina planer att bli Hollywoodkändis när tiden lider?)

Jag berättar vad som är i bagen när jag vunnit goddiebagen!

Som sagt, Nu tar jag helg!

"nu lyssnar vi på de röda hårsäckarnas dialekt"

Häromdagen kom en av de gamla redaktörerna upp. "Är det du som är Ruth?" frågade hon och såg ganska förvånad ut. "Hmmm...." jakade jag och förberedde mig mentalt för topp tre:

Σ  Nämen, du är ju inte alls 87 år gammal! 
Σ Sa du att du var 25... Oj. Du ser inte ut som en dag över 19!
Σ Dina föräldrar är kristna, eller hur. Är det därför du har ett bibliskt namn?

Om man lyssnar mellan raderna kan ljuden från min sida  tolkas så här:

 Σ Mina paranteser hade en förvirrad tanke om att släktnamn är trevliga. (Även om ingen annan i hela kommunen hette det). Men nu är det helt okej. Jag menar, folk minns mig på grund av (min strålande personlighet....) namnet.
Σ  får jag rabatter så det skriker om det med. Speciellt i tunnelbanan och i badhuset.
Σ  P.i.n.g.s.t.r.ö.r.e.l.s.e.n till och med! Och det är jag riktigt stolt över!

Men det hon säger är; "konstigt! Du lät liksom kort och tjock och rödhårig i telefonen. Men du är ju precis tvärtom!"
jaså, det säger du. Hur allsindar hör man det? Jag tror jag var sjuk den dagen i skolan när man fick lära sig det. hur ska jag nu klara mig i livet?

Näää... nu tar jag helg.

snart drar jag ut på jakt

Jag vill bara påminna er: Det finns fortfarande bara svart vinbärste på jobbet. Som en stackars darrande te-beroende individ har jag inget annat val än att sörpla gojan. Kunde ju förstås trippa ner till Konsum för att införskaffa något man faktiskt kan dricka utan att få kväljningar. Men som redaktör (ja, även om det är en ljudtidning för blinda barn är det tonvis med saker att göra.) blir det ingen tid över till spännande te-jakter. Med denna ljudlösa, non violence protest nedan, visar jag mitt åsikt.

image78image79
image80


Önska inte för mycket...

Malin säger:

åh herregud!! herregud!! är du upptagen? har precis varit hos barnmorskan.......


ruth säger:

Ja e här, shoot!


Så började det när malin hoppade upp på msn i förmiddags. Hon har inte alls mått bra under de första veckorna. Det har varit så illa att hon funderat om något är allvarligt fel. Hon fick en tid hos barnmorskan och där:


Malin säger:

hon frågade hur jag mådde och sen började hon känna på min mage. så såg hon plötsligt jättebekymrad ut och frågade vilken vecka jag var i. när jag sa vecka 12 så undrade hon om jag verkligen var säker på det


Och hon blev hur rädd som helst! vem blir inte det när experterna ser alldeles förskräckta ut? En läkare tillkallades och ett ultraljud togs. Ingen sa något och tysnaden la sig som en tung filt över rummet. Han letade efter hjärtljuden som inte ville höras. Så hörs de tillslut.


Malin säger:

Vi blev så lättade men det lät orytmiskt på nåt sätt, jättekonstigt. men då började marcus fatta vad det rörde sig om. han kramade min arm och sa "håll i dig nu älskling, hör du vad jag hör?" och läkaren bara nickade


ruth säger:

det är två, inte sant!!!!!!!


Malin säger:

det stämmer!!! jag fick se på skärmen sen och då syntes det tydligt att det inte bara var ett litet hjärta som slog, utan två!!!


ruth säger:

alltså.... jag saknar ord...Jättegrattis!Malin, samma Malin som jag skrivit om tidigare. Hon som gjort sitt livs resa de senaste två åren med att få sötnosen Bianca, flyttat sextio mil, gift sig och väntar nu tvillingar. TVILLINGAR!!!!

Malin, jättegrattis! Tvillingar, det är fantastiskt roligt.

(min mamma hälsar att allt kommer gå bra! )


När snålheten bedrar visheten

Plats: Köket i gula villan, stockholm
Ewa ~ Arvid, vet du om att din ryggsäck står på trappan?
Arvid ~ Ja, den står kvar va? Jag ställde den där för att vädra ut den
Ruth ~ Om du inte vill bli av med den bör du kanske hämta in.
Arvid ~ Nää... tror inte att nån vill ha den. Den luktar hur äckligt som helst.
Ewa ~ Jaha?
Arvid ~ Jag hittade lite gammal mat i den.
Ruth ~ Åh, möglig matlåda!
Arvid ~ Nja... inte jättemycket. Smakade visserligen lite konstigt men inte oätbart.
Ruth~ Åt du den?
Arvid ~ Ja... Jag märker väl om det inte var bra... Tror jag...

Av allt otäckt i världen står vinbär överst

Suck, pust. Bläää, Näää.... Någon har tagit allt gott te och lämnat det otäcka kvar. Det vill säga svarta vinbär. Usch... Jag menar inte att vara kinkig. Det är jag absolut inte (enligt egen utsago). Men svarta vinbär är helt enkelt inte gott. Inte någonstans. Det är ungefär som apelsinsmak på saker och ting. Apelsin i sig själv är kalasgott. Men så fort tdet tillsätts i choklad, kakor eller görs juice av, då blir det pecka. Men vinbär är inte ens smakligt solvarma nyplockade från busken. Inte som saft, kräm, sylt, marmelad, te... Vinbär är aldrig någonsin gott. Suck.(mamma, jag är ledsen att du får veta det så här. Och Ewa håller med mig allt hon bara orkar.)

Jag kan nästan lova dig: Sadam Hussein, Kim Jong-Il och till och med självaste Usama Bin Laden har förmodligen källarföråden fyllda. Till vad? Som tortyr, naturligtvis. Vad trodde du annars? Koka c-vitaminrik saft kanske. Näää... jag säger det bara.

Vad ska jag göra nu då? Jag vill ha te men det finns bara den där otäcka smaken kvar. Av allt otäckt i världen står förmodligen svarta vinbär överst.


Badkarsvarmt thé är för gamla kärringar

Jeeeesus, vad ont i magen jag hade i natt. Ska aldrig någonsin dricka kaffe igen! Äh, jag tar tillbaka det där, aldrig var nog att ta i lite för mycket. Jag ska inte dricka något kaffe i dag, ska det vara istället. Det får bli grönt thé och rooibos-thé dagen igenom. Riktigt skållande hett med pappas honung i. Vissa förstå-sig-påare menar att alla mineraler och vitaminer dör om vattnet är så varmt att nackhåren krullar sig. Get lost, svarar jag på det. Badkarsvarmt thé är för "gamla kärringar". Det inom cita-tecknet är det inte jag som säger. Det är Snigel som moppsar upp sig i radioprogrammet Deluxe på P3. (Du vet, där man får veta hur baksidan av Björnes och Snigels vänskap ter sig-. Varje program avslutas dessutom med "jag haaaaatar snigel!").
Ha, där ser man på. Jag har inte bara blivit en Webb-tv-nörd. Jag har även halkat in i webb-radio-träsket. Vad näst, kan man fråga sig. Jag bävar och väntar spänt (samt meddelar dig när det händer. Vad har man annars en alldeles egen blogg till?)

Nämen, ser man på: äntligen thédags! Botten upp, mes amies!

kafffekoppskoppar

Det  var inte så himla smart det här. Jag talar naturligtvis om att dricka så vansinnigt mycket kaffe idag. Jag har räknat på fingrarna och kommer fram till ungefär åtta koppar. Just det, åtta (8) stycken. Till råga på allt är det temuggar som jag syftar på. Hur räknar man då, hur många koppar blir det i kaffekopps-storlek? Då kommer man oundlvikligen fram till nästa fråga: Hur många kaffekoppskoppar går det på en temugg? Två, tre? Upplys mig någon! Hur som haver, hur många det än blir har det ändå blivit alldeles för många. Och jag mår illa.


paus när jag vill

Jag har (efter ungefär precis alla andra) upptäckt webb-tv! Det är kanonbra när man inte är hemma för att se programmen när de sänds. Speciellt bra är webben när man helt enkelt inte har kanalerna. Vi har skogs-tv hemma, det vill säga grundutbudet. Dessutom kan man pausa med webb-tvn när man känner för det. Behöver inte missa en enda sekund trots att telefonen ringer, kaffet är klart eller något annat värdsligt. Lövli. Ungefär som Seven elevens reklam: "Frukost när du vill, inte när vi vill". 
Favoriterna för tillfället är
Mia och Klara på Svt,  Kolla du med!

En mer nogrann Dagens Klädsel

Nu är det dags för Dagen outfit igen! Denna gång har jag ansträngt mig liiiite mer än innan. Säg vad just du tycker!

image77

Elle minskar risken för blåmärken

I går kväll letade jag efter ett visst nummer av Elle. Tidningarna står (snyggt) uppradade i pappas gamla potatislåda, som nu fungerar som nattduksbord . Mitt i villervallan "glömde" jag att ställa tillbaka tidningarna. Såg måhända inte så prydligt ut att ha dem liggandes nedanför sängen. Men mycket praktiskt! Speciellt om man välter från sängen mitt i natten. Hur ofta gör man det, kanske du frågar dig nu. En mycket bra fråga, måste jag berömma dig med. Men just i natt trillade jag ur bingen. Jag minns inte när det hände senast. Kanske när jag trasslade in mig själv i den mossgrönasovsäcken för ett par årsedan. Den där gången när jag sov på en pinsamt liten soffa. Mitt i vargtimmen fastande jag med armarna bakom ryggen och pyamasen i dragkedjan. Med ett mäktigt duns rullade jag ner på golvet. Det var aningen svårt att komma loss och det krävdes assistans från annat håll. I alla fall, Just i natt lyckades jag med den bedriften igen. "Hur lyckades du med det" utropades det när jag avslöjade det vid frukosten. Hmmm... Jag tappade bort mig och virrade runt och mindes inte riktigt  vilket håll väggen var.
Tänk att Elle inte bara är fantastisk att läsa. Magasinet minskar även risken för blåmärken. Åtminstonde om man- efter ett år i samma säng - glömmer bort vilket håll det är okej att kasta sig mot och vilken kant man bör undvika.


I dag är det officiellt

Malin säger:
förresten, idag går jag in i vecka 12 i graviditeten, så nu är det helt officiellt, nu får du berätta det! :)

Nu får jag äntligen berätta! Malin ska få liten knodd igen! Det blir till Biancas två-årsdag i april. Det är en av de märkligaste historier jag varit med om. Malin och Marcus träffades sommaren 2005. Någon månad efter var hon gravid (trots att de körde alla sätt man kan komma på för att undvika det) Bianca kom med buller och bång i påsktider. Marcus gjorde en ärbar kvinna av Malin i augusti och nu kommer alltså sötnos numero dos i vår.
Jag tror att de lever under devisen "varför ska man dra ut på saker och ting när man kan göra allt så fort som möjligt?"

Man borde kanske tänka mer så. Leva the high-way-life. Mmmm... kanske det.


världen är en skrämmande plats

För en vecka sedan blev mitt kusinbarn Jennifer storasyster till en liten, liten bror. Med all säkerhet blir han lika bedårande som sin syster. Nämligen ett tjusande charmtroll och sötnos i en ljuv kombination! (kan man bli annat än sådan när man tillhär den Peterssonska klanen?!) Men först måste han blir lite större. Jonathan föddes i tjugoåttonde veckan och ligger nu på neonatalavdelningen i Lund. Efter omständigheterna mår han fint, men är man bara 800 gram lätt är världen en skrämmande plats. Sänd en tanke till Den Allsmäktige, ni som brukar be. Jonathan behöver det.


hur björn borg servade in en boll i tvillingsysters mun

Det är synd om min syster. Bara så du vet i vilken stämning du ska komma in i från början. Låt mig berätta hela historien. Den började i onsdags.... (sätt dig i soffan, svep om dig en mjuk filt och smutta på varm choklad.)

"Det var en gång en liten tvillingsyster som hade ont. Inte i foten, inte i magen utan i en tand. Hon hade så ont att det såg ut om om Björn Borg totalt missat att skicka serven över nät till Boris Becker. Istället hade bollen hamnat innanför den lilla tvillingysysterns kind. Tungan hängde utanför och hon sluddrade misstänkt likt någon som halsat ett helrör för mycket. En, två och till och med tre Alvedon hamnade innanför västen. Men inte blev det bättre av det. Flera timmar senare, närmare bestämt 48, tog hon upp sin röda mobil och ringde tandis. Där blev det inga lena honungskakor eller tröstande ord. De skällde, röt och förmanade att hon väntat så länge. För trettio kronor i minuten fick hon veta att visdomstanden var inflammerad och krävde monsterdoser av antibiotika, antiinflammatorisk gel samt specialtandborste. Självfallet var den lilla tvillingsystern mycket lättad över att det inte var lymfom. (Hon jobbar med cancerpatienter och reglen säger att alla som gör det oundvikligen blir hemskt hypkondriska och tolkar allt till att vara just lymfom.) Efter tio doser antibiotika, vilket innebär tre och en halv dag, kan hon nu öppna munnen mer än tre centimeter och kan få i sig annat än nyponsoppa och uppblött franskbröd.  Trots det leker hon pillermissbrukare och står med tidtagaruret i handen. Det måste gå sex timmar mellan tabletterna.  Sjuksköterskor är, enligt min opartiska åsikt, ganska kinkiga över att själva inte må tipp-topp. Men snart ska detta bli ett minne blott. Ty snart är de gigantiska tabletterna slut och inflammationen borta. Snipp, snapp snut så var denna lilla saga slut"

varför ipren-mannen bör bli president

"Å han nös, å han frös. Atchjo, atchjo, attchjo prosit..." Flashback till juletider någon gång runt 1986 (På den tiden när var och varannan såg ut som rugbyspelare med sina axelvaddar, lyssnade på Lili och Sussie och det bara fanns två kanaler på tv´n.) och min bror var den lille stackars tomtegubben i skolans julspel. Du vet han som satt på sin stubbe och var så där hopplöst förkyld. Inte för att jag någonsin har tänkt på mig själv i termen "liten gubbe som vrider på sin luva" (mycket har jag tyckt och tänkt om mig själv, men några gränser får det minsan vara) 

Jag nös, snörvlade och frös. Både i torsdags och onsdags och förmodligen i ett par dagar till. Trodde det var vanlig hederlig allergi. En sådan som brukar sätta in när kontoret är lindrigt rent eller någon släpat in något med antingen päls eller fjäder på sig. Runt eftermiddagen satte huvudvärken in. Akut koffeinbrist löd min hemmasnickrade diagnos. För att vara på den säkra sidan fick kaffet sällskap med några ipren. Värken svävade iväg lika snabbt som en gazell på en cykel. Någon timma senare kånkade jag iväg med träningsväskan till Sats. Min vänstra kroppshalva är groteskt större än den högra. Why? Mycket elementärt, min käre Watson: Bagen väger ungefär lika mycket som dvärgen i Tele2 reklamen. Resultatet blir att jag styrketränar halva kroppen typ en timma varje dag. (Alla andra har små snygga designersväskor dinglande från armbågen. Dyrgripar som, om man har tur, får plats med mobilen, kreditkortet, lipglosset och nycklarna.)

När jag står i salen och har plockat fram bräda, matta och alla femtiofemtusen vikter (som väger ungefär lika mycket tillsammans) inser jag att huvudvärken galloperar bakom tinningarna. Dessutom känns ögonen grusiga och febern är ankommande. Inte kan jag ångra mig då! Inte när tjugofem hurtiga personer står runt om och bara längtar till att passet ska sätta igång. Feg, dumdristig, envis som jag är låtsas jag som om det regnar. Hivar upp tyngder på axlarna och gör benböj. Frustar i frustration över biceps, triceps och alla andra -ceps som ska utmattas. Och det blir jag. Ordentligt dessutom. Men vad gör man inte för konsten, som någon vis snubbe från Kina sa en gång för mycket länge sedan. Nu går mitt motto: "Iprenmannen for president". För kan man lindra och ta bort värk och feber på en mycket envis och ibland dumdristig tjej som fyllt 20 fem gånger, då bör man premieras på det allra bästa sättet.


stay friends, skulle inte tro det

Det finns så många onödiga sajter på nätet! Som den där stayfriends. Man får ett litet konto där det går att se vilka som är medlemmar. I mitt fall; runt ett tiotal från klasserna runtom. För att skicka mejl, kolla bilder, lägga upp egna bilder, se presentationer and so on krävs ett speciellt medlemskap. Det vill säga, för att se mer en lista med nam krävs en årsavgift. Till min fråga: Vem allsindar betalar 169 kronor för att kolla på sina gamla klasskompisar? Jag menar, så roliga var de faktiskt inte. De enda jag  skulle kunna mig tänka träffa från grundskolan, är de som följde med vidare till gymnasiet. Lets face it: De i klassen är knappast några jag vill träffa igen.


Mr. Bergman

Hjälp mig nu! Någon som vet vart man kan hyra Ingemar Bergman- filmerna? Jag har sett "Fanny och Alexander" samt "Sjunde inseglet". Det vill säga de mest kända. Men nu behöver jag få tag i de övriga. Någon?


ahh... det var tider det!

Min bror vill att jag kommer till vår andre bror om någon helg. Han fyller år och har stor fest. Jag vill hur gärna som helst. Men det är långt till Halmstad. Och dyrt. Tiden bör dessutom användas till jobb. Så, vad ska jag göra? Åka med mina superbröder eller vara hemma och göra nytta?

ja, ja. Det är trots allt någon vecka kvar att fundera på.

Hörde på nyheterna att det varit ett rån på Ekerö. En vanlig människa tänker förmodligen "åh, vad hemskt!"  Men jag är inte alls som alla andra. Jag är journalist och älskar när det blir rubriker. När jag gick på Kagge gjorde vi en tidning som heter
Enytt. Där skolades vi in hur en tidning görs i alltfrån redaktionellt arbete till research och bildredigering. Just nu önskar jag mig tillbaka till Enytt- tiden!!! (missförstå mig rätt. Ibland var vi så desperata efter stoff till den där förgjordade tidningen att vi nästan hittade på dem själva) Vilka underbara artiklar de får skriva nu! Intervjua bombexperter, personal, vittnen, tracka polisen... Ahhh... det var tider det!

Nu ska jag snart iväg till Mary Kay-möte. SD Jessika Larsson är där ikväll. Kommer bli toppen! Dessutom ska mamma med. Hon var här i helgen och hälsade på. Tyckte naturligtvis att hon måste komma med på ett unitmöte!

båtmässan

I´m back. Helgen har varit lång och innehållsrik. Inledde den med att dema Mary Kay produkter på en båtmässa. "En sjöman älskar havets våg, hör vågornas brus!" säger visan. Japp, jag hörde vågskvalp. Väldigt tydligt dessutom. Det blandades med smattret mot taket. Japps, verkade som om en andra syndaflod var på väg. Man såg visserligen handen framför sig, men så mycket mer än så var det inte. Efter tre timmar hade inte en enda dykt upp. För att inte upprepa mig; det kom en handfull människor in. Ungefär tre var kvinnor. Men det var ganska trevligt ändå. Jag gillar folket som arbetar vid Skanstull Marin! En av dem jobbar även på klubben Alladin på söder. "Kom ikväll! Du får gratis inträde och gratis sprit." "Aja...." svarade jag och log lite mystiskt. (iallafall vill jag tro att det såg hemlighetsfullt ut. Förmodligen undrade han säkert om jag plötsligt fick ont eller bara var allmänt underlig.) Självklart skulle jag vilja visa bilder från mässan. Men syster glömde kameran hemma. Så det kan bli.

dagens outfit

På hur väldigt många bloggar finns rubriker som "Dagens outfit" och "Vad jag har på mig idag". De knäpper helt enkelt en bild på sig själva i spegeln och lägger upp. Det gör att läsarna kommer en närmare och man får en fin personlig kontakt. Klart att jag också vill att ni ska se mig mer som en levande person! (Nej, det är ingen fastkedja dvärgsilkes apa som knattrar på tangenterna. Även om man skulle kunna tro det ibland!)  Men kameran ligger någonstans på mitt rum. Tror jag såg den i fåtöjen senast. Och även om jag hittade den, tror jag att USB-kabeln ligger hos allra käraste bror i Göteborg. Visserligen går det även att fota med mobilen. Fast då kommer den där lilla, lilla men ytterst viktiga biten in. Ja, den som spelar störst roll; tekniken. Att ta själva bilden är lätt som en plätt. Men att få in den i datorn är inte lika enkelt. Det där med Blue tooth fungerar inte alls och USB-tjaffset är lika illa det. Men misströsta icke!  Igår kväll fick jag smak på det här med paint. Så när jag satt här tänkte jag; "Varför ritar jag inte hur jag ser ut i dag?"

Vad säger ni? Vill ni ha dagens klädsel som återkommade inslag hos r.u.t.h? (Hur skulle jag kunna veta det. Tell me!)

Varsågod, my darlings. Dagens outfit!!!

image76


Gnaaag

Ruth~ Kolla, han där borta är gnagare. Kul att vara här just nu...
Ewa ~ Gnagare...
Ruth ~ Ja, du vet. Gnaget, gnagare. Heja heja..
Ewa ~ Så stora tänder har han väl ändå inte!
Ruth ~ Va...men hallå! AIKare! De kallas för gnagare!
Ewa~ Jaha....Men säg det då!

Vad jag ville få fram, var att det inte var så populärt att glida runt i en AIK-tröja på söder igår. Tror minsan att det var Stockholmsderby. Det ramlade ner Bajjen-fans i tunnelbanan. (Ewa som inte har så stor koll på fotboll: Hammarby kallas även för Bajjen) I gröna och vita flaggor, halsdukar, tröjor och mössor skrålade och skränade bajjarna. Ett säkert tecken på Derby, är annars poliser och pikébussar. (Stavas det verkligen så, precis som tröjan? Upplys mig någon) Jag väntade nästan förhoppningsfullt på att den där AIKaren skulle åka på spö. Fräckheten att visa upp sig i motståndarlaget färger borde ge reprimander! (Slagsmål är det enda roliga i fotboll. Ungefär som i den Italienska regeringen där alla håller andan inför nästa flygande smocka.) Men näää då. Inte ett dugg. Kanske var polisernas närvaro så påträngande att ingen vågade göra något. Förmodligen väntade de tills matchen väl börjat.

Hur det gick? Inte det blekaste. Så interssant är inte fotboll. Inte när Top model gick på annan kanal!

värmlänningar med knivar och dragspel

image75
Få tag i en gammal piporgel, knarrande dörr och en illa stämd fiol i en musikskoleelevs klumsiga händer, pressa ner allt detta i en mixer. (helst i en rosa sådan, med våld om det behövs.) Ungefär så låter det just nu. För ett par minuter sedan hade jag en skrämselpuls på 480. Det står med all säkerhet en spritt språngnade galning utanför fönstret med en rostig morakniv och samtidigt spelar dragspel... varför ska man bo så nära marken?  Ett värre öde kan jag knappt föreställa mig. Att bli huggen av en förrymd fånge med knätofsar och bräkande på värmländska alltså. (För det är väl bara sådana som gillar folkmusik och ondsinta dragspel) Han ler säkert kantigt med gula, sneda täner och sjunger om dans på ängar och valsar med Elin och andra horribla texter. Spärrar upp sina rödsprängda pupiller och väser illavarslande. En sådan ironi finns ej att finna. Ja, om man inte jämför med att bli påkörd av 21ans buss till Bankeryd vill säga. Dels för den går så himla sällan, dels för att ingen erkänner att de bor i Bankeryd. Nä, för alla ska bo i Jönköping. (Vad det nu som är så speciellt med den staden) Som sagt, det gnisslar, rosslar och tjuter. Håller andan en sekund- och ljudet försvinner. Andas sakta ut- det kommer tillbaka! Repeterar förvånad flera gånger och samma sak händer: Sluta andas= tystnad. Andas= låter.

Efter mer än tjugo år som asmatiker borde man känna igen symptomen. Ett av de tydligaste är rosslande andning. Det vet varendaste själ, men jag lyckas glömma bort det ibland. En tablett här och en inhalation där fixar det allra mesta. Skönt. Ja, härligt att kunna andas utan att väcka ett helt bårhus till liv (åh, nej. Varför skrev jag det. Hur ska jag nu kunna somna. Räckte det inte med den där psykade värmlännignen i trädgåden) Skönt också att det inte var halva rättspsyk som håller konsert i grannskapet. Eller... vad var DET där som lät? Någon som vill kolla efter?
Sleep tight, my darlings.


jaha, nu förstår jag!

PLATS: rum 619, Hotel Gothia Towers, Göteborg.
24 augusti, lördag 18.24
Ruth~ Vad tycker ni, sitter inte klänningen lite konstigt i ryggen?
Ulrika ~ hmmm... Lite kanske. Prova med att dra i axelbanden.
Ruth ~ Det blir inte så mycket bättre!
Hanna ~ Dra lite till!
Ulrika ~ Ta sjalen över axlarna, då syns det inte.
Ruth ~ Att Ewa ska ha så krångliga kläder!
Hanna ~ Men har du inte provat den innan?
Ruth ~ Näää.... Man skulle kunna tro att tvillingar kan ha samma kläder...

PLATS: Mitt i trappan, Vårt hus, Stockholm
2 september, söndag 23.17
Ewa ~ Jag läste din blogg för en stund sedan.
Ruth ~ Åh, vad skoj! Vad tyckte du?
Ewa ~ Den var väl bra... men lade märke på en sak.
Ruth ~ Jaså, shoot!
Ewa ~ Du har ju
klänningen bak och fram!

flås och flämt och pust

Lunchträning i dag. Halvvägs in i cykelpasset frustar jag så saliven skvätter fram till nästa cykel. (uhh... inte alls fräscht, ja vet det alltför väl) Pulsen dunkar på max och jag sänder längtansfulla tankar till pannband á la Björn Borg. "Kom igen, det är bra! Vrid på en centimeter till på motståndet!" Dundrar instruktören. Jag sliter mig upp, mjölksyran bränner och musklerna värker. Oh man, det här är inget avancerat pass! Kvackeliskrattelfnatt... varför är det så tungt?

Kom på det alldeles nyss: Jag gav ju blod för ett par dar sedan. Klart att det strejkar när hemaglobinet är nere och skvalpar i fotknölenivå! Skönt! Jag har inte tappat all kondition och andning och liknande över helgen. Puh!

det fungerade!

För ett bra tag sedan var jag lite väl trött på låtarna på min Ipod. Kopplade in den till datorn och plockade ihop ett nytt gäng. Kalasbra, bra låtar i en snygg spelare. Kan man bli nöjdare. Så kom dilemmat. Kom inte på hur man fick IN låtarna i själva Ipoden. Klickade här, klickade där. Sökte på Google efter någon "ipod for dummies" Men näää. Det gick bara inte. Men igår, my darlings. I går gav jag mig i kast med uppgiften igen. Tänkte att nu ska jag bara inte ge mig. Tada!!! Det gick, det fungerade! I morse på min Power walk gick jag lycklig vägen fram. Norah Jones, Mika, Amy Grant. Ahhh... Det här kommer bli en bra dag!


kräftornas parad, II

◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊

Kaffet och frukten och glassen dröjde en sekund. Under tiden psykade vi varandra i Löjliga familjen. Spände blicken och försökte lista ut vem som hade Fru skådespelerska eller unge herr flygare. Misstänkt likt poker med minst lika stort allvar. Jag fick tre par och delade förstaplatsen med A-K. High five! Jag blev vansinnigt avundsjuk på Jonas som seglat med en Americas cup-båt tidigare på dagen. Visserligen hade han fått göra skitgörat. Men ändå.... Och han visade med yviga gester hur båten lutade, hur han slog och hur nära stranden de varit. Jag vill också vara med!!!

Någon timma efter midnatt gäspade flertalet. Bilen började rulla hemåt och när vattnet glittrade ropade Linda segervist:  "Kolla, färjan ligger i hamn."  "Men... men vad gör dem, sänker de bommen?"  Pilutta oss... färjan tuffade inte förrän om en timma. Vad gör man mitt i natten i nästan behaglig temperatur? Vissa sov. Jag, Linda och A-K gick och gick och gick, men bara där där gatlyktorna sken. Efter en kvart var det inte så värst spännande längre. Linda visade sina hopp från ballettiden som barn. Vi andra försökte inte ens. Man vill inte se ut som brunbjörnen bredvid gasellen.

"Vi lyssnar på schlager. Jag ääääääälskar schlaaaager!!!"   Vi rattade in svenska favoriter, rix fm och nrj. "Du är ju sanslös" meddelade Erik. "Kan ju varenda text"  Nu är det sagt och sant. Jag lyssnar alldeles för mycket på radio under dagarna. Det är inte nyttigt. Absolut inte för de andra att höra min stämma i vareviga låt. Kanske var det tur att den diselångande färjan så småningom gick och att jag somnade efter tio minuter.

◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~


kräftornas stora parad

Hus vid vattnet och båten vid bryggan med en fantastisk utsikt. Någon gång ibland smög Silja Line förbi bakom öarna. Kändes lustigt att se de gigantiska båtarna gå fram i farleden, Lite som "cut and paste". Gustaf och Matilda hade dukat långbord med tillhörande pappmåne, lyktor  och servetter med kräftmotiv. Vi tittade runt med "oh" och "vad fiiiint" och "aj, jag slog huvudet i lampan. Igen " . I väntan på de fyra sista, som visst haft sightseeing under vägen, studsade vi andra tio på vågorna i 45 knop, dekorerade potatissalladen, gick till bryggan och pratade i soffan. Tillslut blev hungern obehagligt påträngande. Just som vi satte oss till bords trillade de genom dörren. Låt skivan börja!

◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊ ~ ◊ ◊
Kräftor måste tillhöra det absolut bästa som finns! Lägg til pajer, sallader, bröd och kex. Nice! Att man får sörpla, skvätta och bete sig allmänt vikingaaktigt gör att man känner sig relativt nordisk.  Vi pratade om vad vi sysslade med till vardags. Berättade om min Mary Kay verksamhet. "Nej men vad säger du? Mary Kay. Och jag som letar efter en ny konsult." (Hurra!!!!)
Efter någon timma av slurp och slarp var det rätt att ta en promenad. Hade förväntat mig iskyla och huttrade i förväg. Men vindarna hade vänt och det var nästan behagligt. Vimsade på grusvägar. "vart tog vägen vägen?"  och hamnade på en utsiktplats över hela utloppet. Ibland är det så vackert att det nästan gör ont. 

konsten att hitta rätt

 Sömngångartrött släpade gick jag med spänstiga steg från jobbet igår. Skulle hitta till typ Norra stationsgatan, alldeles allene. Shera ringde under styrelsemötet och gav en vägbeskrivning på ungefär tre sekunder: "Du ska rakt fram, höger, vänster, fem hoppsa-steg, snurra runt i en Brolin-piruett , baklänges vid bron och upp och ner." Hon kanske inte sa exakt så, men i mina öron lät det ungefär som att jag skulle promenixa till Japan. Och har man ett ickeexisteradne lokalsinne blir det ibland lite meckigt. (som när jag skulle till nya studion och var totalt idiotsäker på att jag vandrade på den rätta vägen. En kvart senare visste jag inte riktigt vart jag var någonstans.) Jag blir alltid nervös timmar innan jag ska till en plats jag inte vet vart den ligger. Med myror i benen och fjärliar i magen klev jag av tåget. Hör och häpna: Det gick bra, för att inte säga utmärkt!!! På första försöket kom jag rätt. Det är stort. Nej, inte stort. Det är nästintill omöjligt. And I did it.
Dessutom kom Shera och kompani i nästan god tid.  Slumrade till en stund eller två. Passerade Drive in på en gigantisk hamburgerkedja. Körde några mil till. Åkte otroligt långsam gul färja och hamnade på Ljusterö. Det var äntligen dags för kräftskiva.

So help me, God

Ligger i startgroparna för att ta över stafettpinnen som redaktör. Det gäller en ljudtidning för  synskadade barn. (Tänk en sammanslagning Kamratposten och barnradion) Måste erkänna att det känns i maggropen. Jag tror det kommer bli en jättebra erfarenhet med Kompass. Inte minst i framtiden då det gäller att ha ett sådant innehållsrikt och vettigt CV som möjligt. Men hur ska jag allsindar lösa redigeringsbiten? (någon som är superduktigt och kan lära upp mig?) Vet inte om det räknas att man sysslade med det ett par veckor under första året på Kagge. Inspelningsapparaturen är det inga problem med. Snarare i studiomiljön där filer som omvandlas, telefonare göras, jinglar skapas och andra ljud förevigas. Tror jag behöver ett litet mirakel här.... So help me, God.

oumbärligt


******************************************************************************************************************************

Produkter jag inte klarar mig utan idag:


~ Mary Kay oil-free hydrating gel ®


~ Mary Kay Satin lips, lip balm ®~ Mary Kay Satin hands ®


Ahhh.... temperaturen har fallit minst tio grader på någon vecka. Luftfuktigheten är totalt bortblåst av arktiska vindar och hösten är ett faktum. Och jag fryser som en galning. Tack och lov för Mary Kay!!!! Gelen återfuktar och balanserar huden. (Torra partier, ha!)  läppbalsamet tar bort fnaset (Samt såriga mungipor) och med Satin hands är torra händer och trasiga nagelband ett minne blott. (silkeshänder, ja tack!)


***************************************************************************************************************************


flaggbränning

Muslimer som bränner flaggor och dockor föreställande ministrar.... Känner sig kränkta för en teckning eller ett påstående som de inte riktigt håller med om. "Bojkotta allt från Sverige, Danmark!" Well, precis som det här skulle vara helt renhårigt?