I´m killing my darlings

Nu tar jag och stänger av jobbdatorn, släcker lamporna och beger mig hemåt. Hade planerat in ett grymt gympass i kväll med fokus på rygg och biceps. Inser att det nog är bäst att låta bli när ögonen går i kors och huvudet hänger. Får ge mig till tåls imorgon istället. Rackans, en helt oplanerad vilodag. Mitt i veckan dessutom.

 Oh, måste berätta: två texter är klara, just two to go! (Wohoooo) Nu gäller genomläsning på pendeln med min mest kritiska blick, rödaste penna och svartaste omdirigerare. En av artiklarna är på tok för lång och fyrahundra tecken måste utplånas. På journalistiska heter det "killing your darlings". Man skär helt enkelt (obamhärtigt och rått och med mycket smärta) bort det som egentligen är onödig text. Det spelar ingen roll hur mycket man älskar formuleringarna eller citaten eller stycket. Det måste bort (och förmodligen gör det texten bra mycket bättre. Tyvärr ser man (med all säkerhet) inte det själv.) Därför gäller det att vara hård mot sig själv.

Om man överdriver och tolkar till träningen (som jag har en tendens att göra), är det ungefär som när man tror att en liten blå tuggar sig igenom muskeln vid styrketräning. Eller när lungorna bränner under intervallerna och när man snubblar i nerförsbacken och skrubbar bort huden händerna mot gruset. Eller varför inte när mjölksyran bränner sönder benen under spinningen.

Precis så illa är det.
Fast nu älskar jag träning lika mycket som att skriva. Och när det känns som värst, då blir resultaten som bäst. Summa sumarum; "Visst gör det ont när reportages ska skrivas, varför skulle de annars dröja att skapas då?"

(Kom på att jag norpade sista matlådan ur frysen imorse. Är det någon som bara så där råkar ha en över, tar jag gärna emot på Zenit halv sju- tiden imorgon. Haha...)

(Jag måste genast till kliniken för parantes-missbrukare i Mora. Det här börjar bli för många i ett enda inlägg.)

Kommentarer
Postat av: Elin

Haha, det känns som om någon har snurrat in sig på Karin Boije...? ;) Men du, jag tror att de har en smileysklinik där uppe i mora också! Får jag följa med?!

Postat av: ruth

elin: Ibland hakar man upp sig på vissa saker, just nu karin boije! Parnateskliniken ligger vägg i vägg med smileys-avdelningen!

2008-05-22 @ 10:01:10
Postat av: Sofy

Ha, ha, ha, ha.... I know the feeling. Kill your darlings, det är det värsta jag vet.



Och sen som den språkpolis jag är. Elin: Karin Boye. Hon var en av våra främsta poeter, i alla fall enligt mitt tycke och bör då få sitt namn stavat på korrekt sätt! :) (var ju tuvungen att lägga tiil smiley där, så du inte tror att jag är sur, menar det argt eller med översittarattityd!!! ibland är de bra tt ha de där smileysarna...) (och parenteserna!!!...hjälp. Nu slutar jag innan jag också blir inlagd!!!)

2008-05-22 @ 11:00:08
URL: http://www.fialuttalej.blogspot.com
Postat av: Elin

Ohh, Sofy, bra att du rättade mig! Jag satt o funderade på hur hon stavade men kom inte på det =) trots att jag läser en kurs där vi läser dikter just nu... illa. Haha, vi kan väl bli ett litet gäng som blir inlagda ;)

2008-05-22 @ 11:36:13
URL: http://eerdal.blogg.se/
Postat av: ruth

sofy: visst är det fruktansvärt? Slår vad om att det var en tortyrmetod som pinochet använde sig av! Språkpoliser är vi allihopa, samt missbrukare av både paranteser och smileysar. Ojoj...



elin: sötisen, alla stavar fel ibland. Upplys mig om diktkursen!

2008-05-22 @ 13:43:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback