Julen bör njutas med måtta

Just nu översvämmas tidningarna med hälsotips inför julen. "Så här äter du nyttigt" "Undvik fettfällorna" "Det här kan du unna dig". Folk verkar få stora skälvan av att sätta sig vd ett bord dignande av julmat, snapsar och ischoklad.
Metro hade för en vecka sedan en artikel om den fruktade julen. Artikelförfattaren går så långt att han påstår att december är den månad då vi lägger på oss nästan hela årets extra lager av fett! Okej att många överäter, dricker oanade mängder alkohol och den enda motionen blir mellan tvn, bordet och sängen. Men att påstå att man bulkar upp årets fettdepåer under en vecka, är väl att ta i! (Ja, det vill säga om man inte under hela december roar sig med att ta sig från julbord till julbord. Men hur många gör det egentligen?)

Mitt ödmjuka råd till er, my darlins, är att ta det piano under julhelgen. Ät allt du känner för, men med måtta. Du måste inte proppa magen sprängfylld varje gång. Sluta äta när du känner dig mätt,  precis som i vanliga fall. Ta promenader med familjen någon gång under dagen. Drick måttligt och nöj dig med ett par bitar från gottebordet. Men att vara rädd för att öka tio procent i fettvikt är överdrivet!  Det är knappast maten under jul och nyår som gör att siffrorna ökar. Nej, snararde det man stoppar i sig mellan nyår och jul!
Kom ihåg det mest svenska ordet av alla: lagom!

Själv har jag inlett julfirandet med en käck tomteluva på skulten (kyligt på redaktionen) och en flaska julmust light till höger om post it lapparna. (kanske därför jag fryser. Borde förmodligen pimpla te i stället!) och en adventsljusstake med tre tända ljus (enorm brandfara eftersom jag svingar papper åt höger och vänster)
Glid i frid. Vi ses kanske på Sats Stureplan om någon timma?


Kommentarer
Postat av: Linnea

Förnuftigt tips, som inte bara gäller under julen, utan alltid :)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback